Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κουβαρά Αττικής και γρήγορα εξαπλώθηκε. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι της τάξης των 5-6 μποφόρ.

Η φωτιά χαρακτηρίζεται πολύ επικίνδυνη αφού καίει κοντά σε σπίτια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Mega, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ έχουν σταλεί και δύο μηνύματα από το 112 με το δεύτερο να καλεί τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την Κερατέα.

Το βάρος πέφτει στα εναέρια μέσα, που προσπαθούν να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο, η οποία κατευθύνεται προς δύο μέτωπα. Το ένα προς Δήλσι και το άλλος προς Λαγονήσι.

Να σημειωθεί επίσης ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Δείτε Live  την εξέλιξη της φωτιάς

15:57 Η φωτιά κατευθύνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.

15:50 Αυτή την ώρα η Πυροσβεστική επιχειρεί με επίγειες και εναέριες σε τρία δυνατά μέτωπα πυρκαγιάς γύρω από την Αθήνα. Ειδικότερα, δίνει μάχη με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής, στην Περαχώρα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

15:39 Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο. Επίσης, η κυκλοφορία έχει διακοπή και στα δύο ρεύματα της Λ. Λαυρίου και συγκεκριμένα από τη Λ. Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά. 

15:22 Κάτοικος μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια στη Φοινικιά και Ταμπούρια.

15:20:  Δυστυχώς οι πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι η φωτιά γλύφει τα πρώτα σπίτια.

14:55: Εκτακτη ενημέρωση από τον εκπρώσωπο της Πυροσβεστυικής. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός έχουν εκδοθεί νέα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 για εκκένωση σε Λαγονήσι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα με τους κατοίκους να καλούνται να πάνε προς Παλαιά Φώκαια.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και οι ισχυροί άνεμοι κάνουν την κατάσβεση της φωτιάς ιδιαίτερα δύσκολη.

14: 51 Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνεται το Λαγονήσι.

14:36: Πηγαίνει προς Λαγονήσι το μέτωπο. Κίνδυνος να κατευθυνθεί προς Ανάβυσσο.

Η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν ρίψεις από εναέρια μέσα.

Στην περιοχή επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση.

Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112) και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου).

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου.

Σύσταση να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

14: 35: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πέτα.

14: 34: Ακούγονται εκρήξεις από πυλώνες υψηλής τάσης παροχής στο ηλεκτρικό ρεύμα

14: 33: Η Πυρομετεωρολογική Ομάδα Flame της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρείχε ενημέρωση σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

– Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα Flame του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται.

14:32: Έρχεται έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική και συγκεκριμένα από τον Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στον Κουβαρά Αττικής.

14:30 Επιβεβαιώθηκαν τα δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο πάει προς το Δήλεσι και το άλλο προς το Λαγονήσι.

14:07: Εξαιτίας της πυρκαγιάς, υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου από το ύψος της Λεωφόρου Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

14:00: Το δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα για εκκένωση της Πέτα.

13:53 Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

13:46: Ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού

Ο δήμος Σαρωνικού με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από την 1η είσοδο για Πέτα.

«Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση».

13:45: Εκκενώνεται οικισμός και μοναστήρι

Σύμφωνα με το notia.gr η πυρκαγιά ανεβαίνει το Πάνειο Όρος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης και του οικισμού Χελώνι.

13.39: Το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους πολίτες.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

13:39 Σύμφωνα με την πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 14 οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες