Σε ρυθμούς καύσωνα αρχίζει να κινείται όλη η χώρα, καθώς από την Τετάρτη το βράδυ ξεκινά η θερμή εισβολή που θα απογειώσει την θερμοκρασία, η οποία τοπικά αναμένεται να φτάσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Για περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες η κατάσταση θα είναι αφόρητη σε πολλές περιοχές της χώρας. Εντός της ημέρας (10.07.2023) αναμένεται η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να βγάλει έκτακτο δελτίο καιρού.

Καύσωνας: Οι πιο θερμές χρονιές στην Ελλάδα – Πότε θρηνήσαμε 1.300 νεκρούς, τι συμβαίνει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, αναμένεται να εκδοθεί, πριν την Τετάρτη που θα σημειωθούν οι πρώτες «βαριές ζέστες», από την ευρύτερη υπηρεσία έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. «Τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε στην ΕΜΥ, πότε θα δώσουμε τελικώς την επίσημη έναρξη του φαινομένου, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προκρίνεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη» υπογραμμίζει αρχικά ο ίδιος.

«Παρότι κινούμαστε στο 38 με 39 για την Τετάρτη, δεν θα παραμείνουμε στο τυπικό περιμένοντας την Πέμπτη (που πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια), αλλά θα γίνει πρόταση να εκδοθεί το σχετικό έκτακτο δελτίο λίγο νωρίτερα την Τετάρτη» συμπληρώνει, παράλληλα, σχετικά με την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού.

Πού μπορεί να φτάσει τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος

Ο μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος, παρά τα όσα ακούγονται για το επικείμενο καύσωνα διαρκείας, συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες. Μάλιστα, σε νεότερη πρόγνωσή του παρουσιάζει τις «κόκκινες περιοχές», και συγκεκριμένα τη μία που ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πιο θερμές ημέρες θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή.

Ο μετεωρολόγος ανέφερε ως προς την ακραία θερμοκρασία (σ.σ. 45 βαθμοί), ότι ενδεχομένως θα καταγραφεί πολύ τοπικά στη Θεσσαλία την Παρασκευή, όποτε θα καταγραφεί η κορύφωση του καύσωνα. Χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, καθώς στα πεδινά της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει σταθερά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023

Αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-07-2023

Αίθριος και ζεστός καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-07-2023

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Συσκέψεις και έκτακτα μέτρα

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για την λήψη έκτακτων μέτρων και την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που θα προκύψουν.

Τις επόμενες ημέρες ίσως και σήμερα αναμένεται η έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ που θα σημάνει και τον συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά θα συγκληθεί έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων για τον συντονισμό δράσεων, τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων και την έκδοση οδηγιών προς τους πολίτες.

Αγωνία για το δίκτυο ηλεκτρισμού

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην κατάσταση του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας που ίσως αγγίξει τα όριά του τόσο όσον αφορά στις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης τις ημέρες και ώρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών όσο και στις αντοχές των υποδομών.

Την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών από σπινθήρες σε πυλώνες ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στην οποία τέθηκαν ορισμένα ζητήματα για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία ώστε να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά.

Ωστόσο κάτω από ακραίες συνθήκες υψηλών του επερχόμενου καύσωνα ίσως χρειαστεί η λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Σε υψηλή ετοιμότητα πυροσβεστική

Από σήμερα θα τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ουσιαστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ήδη μπει στο «θερμό» κλίμα της αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίζοντας δεκάδες δασικές πυρκαγιές.

Στο έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών αναμένεται να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία.

Στο «κόκκινο» ΕΣΥ και ΟΤΑ

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας αναμένεται να τεθεί και το σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν και στην παροχή άμεσης βοήθειας σε πολίτες που θα τη χρειαστούν.

Τέλος, περιφέρειες και δήμοι θα κληθούν να συνδράμουν με όλες τις υπηρεσίες και να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής.