Τουλάχιστον δώδεκα ακτοπλοϊκές εταιρείες με περισσότερα από 65 πλοία συμβατικά και ταχύπλοα καλύπτουν όλο το Αιγαίο τη θερινή σεζόν και είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια επιβάτες με την είσοδο και νέων πλοίων από ορισμένες εταιρείες.

Το ζητούμενο είναι να πιάσουν την επιβατική κίνηση του 2019. Ενας στόχος που μοιάζει δύσκολος καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις ακτοπλοϊκών παραγόντων κάνουν λόγο για επιβατική κίνηση μειωμένη κατά 15% τουλάχιστον στις μεγάλες γραμμές σε σύγκριση με τη χρονιά-ρεκόρ που είχε ξεπεράσει τα 18,5 εκατ. επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών του Ιονίου και ορισμένων άλλων τοπικών γραμμών.

Η μείωση αποδίδεται κυρίως στη μικρότερη κίνηση του πρώτου τετραμήνου του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Πάντως τα εισιτήρια όσο περνούν οι μέρες εξαντλούνται, τουλάχιστον σε κρίσιμες ημερομηνίες όπως αρχές Αυγούστου. Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ακτοπλοΐας, παραμένουν σταθερές στα περσινά επίπεδα, ενώ οι επιβάτες αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους μετάβασης για διακοπές σε νησί.

Ο επιβάτης σε πολλούς προορισμούς έχει τη δυνατότητα ελέγχου ως έναν βαθμό του κόστους καθώς υπάρχει η επιλογή του ταχύπλοου και του λιγότερου ακριβού συμβατικού. Τον μεγαλύτερο στόλο έχει ρίξει στο Αιγαίο ο όμιλος της Attica Group σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ στις γραμμές της Κρήτης..

Με 30 πλοία εκ των οποίων 11 ταχύπλοα, μαζί με την κοινοπραξία καλύπτει όλο το Αιγαίο. Η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε ένα ακόμη ταχύπλοο (το πρώην Highspeed 3) και δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί στις Κυκλάδες.

Η SeaJets, που μπαίνει σφήνα στην υπόθεση Attica -ANEK, διαθέτει εν ενεργεία ένα στόλο από 17 πλοία, εκ των οποίων 3 συμβατικά και 14 ταχύπλοα και καλύπτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό νησιωτικών προορισμών.

Οι Μινωικές Γραμμές με δυο πλοία συμβατικά πλοία εξυπηρετούν τη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο και με ταχύπλοο τη γραμμή από Ηράκλειο για Θήρα – Νάξο Πάρο – Μύκονο – Σύρο – Πειραιά. Η γραμμή εξυπηρετείται σε συνέργεια με το ταχύπλοο «Thunder» της Fast Ferries καθώς κάνουν χιαστί το δρομολόγιο.

Η Fast Ferries εξυπηρετεί, εκτός από τον Πειραιά με τo «Thunder», τις Κυκλάδες και από Ραφήνα με τρία συμβατικά πλοία.