Την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους -θέμα που ανέδειξε το in- ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός χαρακτηστικά ότι η «πολιτική προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας και το ίδιο για την προστασία των πολύτιμων πόρων». Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να υλοποιεί αρδευτικά έργα: «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό».

«Θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να αναφέρονται σε ξεπερασμένο μοντέλο. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αξιοποιούν την τεχνολογία».

Να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο ελέγχει άμεσα το 50%+1 μετοχή της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα το 11,33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι το 61,33%. Το Υπερταμείο ελέγχει το 50%+1 μετοχή της ΕΥΑΘ και το 24% το ΤΑΙΠΕΔ.

Στα πρώτα νομοσχέδια

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ψηφιστεί έως τον Αύγουστο.

Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν πρώτα προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Πέρα από το κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο, μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια θα αφορά το νερό. Θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, που σημαίνει πρακτικά ότι θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Υποδομών.