Εκτός από τα φίδια και τις χελώνες που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε δρόμους και πάρκα, την ίδια τύχη έχουν και τα ιγκουάνα. Όπως είπε στο MEGA ο Στέλιος Γερονυμάκης, ιδρυτής ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων, πολλοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν τα ζώα τους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Το ιγκουάνα το είχε ένας νεαρός. Έφυγε από το σπίτι και η οικογένεια δεν ήθελε να το κρατήσει. Μου είπαν ‘ή σας το δίνω ή πρέπει να το αφήσω στο βουνό’», δήλωσε.

Οι περισσότερες εγκαταλείψεις γίνονται κατά την έναρξη των θερινών διακοπών και κατά τη λήξη τους, δηλαδή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς τα ζώα που έχουν οι παραθεριστές στα εξοχικά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν μπορούν να τα φέρουν στην πόλη, με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν.

Ανάμεσα στα ζώα που εγκαταλείπονται συχνά είναι και τα σκυλιά, με τον εκπαιδευτή σκύλων Γιάννη Παΐσιο να δηλώνει στο MEGA πως τον τελευταίο χρόνο τους έχουν αφήσει τρία σκυλιά, με τους ιδιοκτήτες να τα παρατούν και να εξαφανίζονται.

«Θα πρέπει να τηρούνται κάποιες δικλείδες ασφαλείας, όπως το chip, να είναι περασμένο στο όνομα κάποιου κηδεμόνα. Είναι πολλοί αυτοί που εγκαταλείπουν σκυλάκια σε αυτή την περίοδο όπως τώρα, που είναι καλοκαίρι», δήλωσε.