Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να περάσει η ελληνική κρίση στην Ιστορία, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του μετά τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια διμερών δανείων διάσωσης από ευρωπαϊκές χώρες. Η επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους, αναμένεται να ανοίξει μια νέα, αισιόδοξη, σελίδα για την Ελλάδα, όπως τονίζει το Bloomberg.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Θετικό πιστωτικό γεγονός

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε μια άνετη πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές, δίνοντας στην κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Αυτό θα σημαίνει την εξάλειψη του χρέους της Ελλάδας των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στη ζώνη του ευρώ. «Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε στο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης.

Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings σημείωσαν από την πλευρά τους  ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε ένα θετικό πιστωτικό γεγονός για τη χώρα.

Μειωμένο κόστος δανεισμού

Οι επενδυτές έχουν ήδη συσσωρευτεί σε ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι το έθνος θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας την χώρα ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει τώρα λιγότερα από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Μετέτρεψε τη διαχείριση της οικονομίας σε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του για επανεκλογή, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Ελ. Βενιζέλος και ΤΧΣ

To διεθνές μέσο κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε  προσφορά για το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.

Επιπλέον, τονίζει και το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για απεμπλοκή του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης.

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.