Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα νέα του καθήκοντα, τους στόχους της νέας κυβέρνησης αλλά και τις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς της κοινωνίας για τη βελτίωση των συνθηκών.

Κληθείς να απαντήσει για τη θέση του ως γραμματέας της ΝΔ και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι «είναι δύο διαφορετικοί ρόλοι, και θα τα καταφέρουμε. Είναι τεράστια ευθύνη η ανάληψη των νέων καθηκόντων και θα προσπαθήσω να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ σε αυτή την τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός. Θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στους νέους ανθρώπους, θέλει την νέα γενιά σε όλα τα επίπεδα πρωταγωνίστρια και όχι χειροκροτητές. Και εμείς οι νέοι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε νέοι μόνο στην ηλικία».

Στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι «πρώτη φορά γραμματέας κόμματος, είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος», ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Πολλές φορές στο παρελθόν έτυχε αντιπρόεδροι κομμάτων να είναι υπουργοί, πρώτη φορά βλέπω να γίνεται επανειλημμένα αυτή η ερώτηση σε εμένα. Την κομματική ιδιότητα δεν την αμφισβητεί κανείς. Όμως όταν είμαστε σε θέση ευθύνης υπηρετούμε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, δεν υπάρχει κάποιο ασυμβίβαστο σε αυτό. Και επίσης, δεν έχω κάποιο νομοθετικό καθήκον αλλά θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα», είπε.

Τουρισμός και εργασιακές σχέσεις

Για τον τομέα του τουρισμού και τις εργασιακές συνθήκες, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι, «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιαδήποτε υποχώρηση σε οποιοδήποτε θέμα, είτε αφορά στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων, είτε αφορά στην τήρηση της νομιμότητας. Οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να κάνουν η δουλειά τους, εμείς δεν πρέπει να υποκαθιστούμε τον ρόλο τους. Στο συγκεκριμένο θέμα της Ρόδου, όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, επιλήφθηκαν δυο διαφορετικές αρχές, έγιναν τα προβλεπόμενα, έγινε αμέσως έλεγχος και θα βγουν τα συμπεράσματα και για την κατασκευή και την άδεια λειτουργίας αλλά θα προχωρήσει η συζήτηση για την προστασία των εργαζομένων».

Και πρόσθεσε: «Αποδείξαμε και σε άλλες περιπτώσεις ότι, εφόσον υπάρχει μία απόφαση θα πρέπει να τηρείται, το αρμόδιο υπουργείο να επέμβει εάν δεν τηρείται η απόφαση, αλλά δεν μπορώ να διατυπώσω άποψη για το εάν συνέβη το Α ή το Β. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε έκπτωση. Χρειαζόμαστε την πληροφορία, υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι πλέον, και οι συνολικές μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις διαδικασίες. Είναι υποχρέωσή μας να επεμβαίνουμε άμεσα συνολικά ως κράτος».

Στις προγραμματικές «θα τεθούν οι βάσεις για το σύνολο της 4ετίας»

Για τους στόχους της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:

«Την Πέμπτη έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, είναι μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν. Θα τεθούν οι βάσεις για το στο σύνολο της 4ετίας και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από την αύξηση του βασικού μισθού, έχουμε και ποιοτική μείωση της ανεργίας, στις γυναίκες κυρίως που ήταν πολύ υψηλότερη από τους άνδρες και ήταν ανεπίτρεπτο αυτό, η μείωση της ανεργίας των νέων. Έχουμε τώρα τη στήριξη των νέων γονέων, αύξηση των γονικών αδειών, των επιδομάτων μητρότητας στου ελεύθερους επαγγελματίες, αυτά είναι πράγματα που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται με το πρόγραμμά μας. Το κυριότερο είναι να δούμε πράξεις και αυτή την 4ετία και θα κριθούμε αυστηρά από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όλων των εξαγγελιών».

Για τη Ρόδο

Όσον αφορά στα «κενά» της νομοθεσίας, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως, «πράγματι θα πρέπει να δούμε συνολικά τη νομοθεσία σε περιπτώσεις όπως της Ρόδου, υπάρχει βούληση. Μέρα με τη μέρα λαμβάνονται πρωτοβουλίες για να είναι πιο άμεσες οι επεμβάσεις. Δεν θα πανηγυρίσουμε αλλά θα μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε και να περιοριστούν όσο γίνεται τα φαινόμενα. Προφανώς χρειάζονται οι καταγγελίες των πολιτών, να ενθαρρύνονται να μιλάνε και να προστατεύεται η θέση τους. Αυτό είναι και ένα μήνυμα προς την αγορά εργασίας ότι δεν θα υπάρχει ανοχή από τις αρμόδιες αρχές».

ΕΚΑΒ: «Άμεση ενίσχυση με 200 οδηγούς από την Πυροσβεστική και τις  Ένοπλες Δυνάμεις»

Σχετικά με το ΕΚΑΒ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:

«Είχαμε άμεση ανακοίνωσή, μία ΠΝΠ που λύνει προσωρινά το θέμα των οδηγών των ασθενοφόρων. Υπάρχει και το μόνιμο πρόγραμμά μας το οποίο θα εφαρμοστεί τάχιστα, με την πρόσληψη 800 μόνιμων στο ΕΚΑΒ, εκσυγχρονισμό των δομών και των διαδικασιών. Θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Επειδή οι προσλήψεις θέλουν χρόνο και έχει μία διαδικασία, υπάρχει η πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας για 200 στελέχη της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην οπλιτών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε 50 και παραπάνω περιοχές που έχουν άμεση ανάγκη. Αυτή η παρέμβαση δεν υποκαθιστά μόνιμες παρεμβάσεις που έχουμε στο πρόγραμμά μας», υποστήριξε.

«Υπάρχει σχέδιο λόγω της αντιπυρικής περιόδου, έχει γίνει μελέτη και δεν θα διακινδυνεύσουμε τις κρίσιμες δομές του Στρατού και της Πυροσβεστικής. Δεν πρόκειται για να λυθεί ένα θέμα, να διαταραχθεί η επίλυση ενός άλλου», διευκρίνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Για την αντιπυρική περίοδο, υπάρχει σχέδιο, πρόληψη. Έπρεπε να ωριμάσουμε πιο γρήγορα ως κράτος μετά από δυσάρεστα γεγονότα που έχουν συμβεί, υπάρχει το 112 που λειτουργεί, υπάρχουν σχέδια εκκένωσης υπάρχουν πολλές επιχειρησιακές συναντήσεις. Οι δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και είναι μία μάχη που την δίνουμε όλοι μαζί καθημερινά», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Δείτε όσα είπε στο MEGA