Χαμογελαστοί, συνοδευόμενοι – πολλοί- από μέλη της οικογένειάς τους έφθασαν σήμερα στη Βουλή, για να ορκιστούν οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων, που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023: Η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 12, η Ελληνική Λύση με 12, η «Νίκη» με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8 βουλευτές.

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω αλλά μπήκαν μέσα για να ξεκινήσει η διαδικασία και πήραν τις θέσεις τους στα έδρανα της Βουλής.

Πώς μοιράστηκαν τα έδρανα της Βουλής

Στα μπροστινά έδρανα τοποθετήθηκαν από δεξιά προς τα αριστερά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ πιο πίσω κάθισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Βάσει της «χωροταξίας» της νέας Βουλής:

Οι βουλευτές της ΝΔ κάθισαν στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στις θέσεις στα μπροστινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην αριστερή πτέρυγα.

Οι Σπαρτιάτες τοποθετήθηκαν πίσω και αριστερά από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλής.

Η Νίκη έλαβε τις θέσεις πίσω και δεξιά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας τοποθετήθηκε στις θέσεις πίσω από το ΚΚΕ.

Οι selfies και το χειροφίλημα στη Γεροβασίλη

Πολλοί εκ των βουλευτών ήταν «πρωτάκια», άλλοι επέστρεφαν μετά από μεγάλη απουσία, άλλοι έβλεπαν συναδέλφους τους που είχαν να δουν καιρό. Κάποιοι βουλευτές δεν παρέλειψαν να βγάλουν selfie.

Τα πηγαδάκια μέσα στη Βουλή δεν έλειψαν, με την Όλγα Γεροβασίλη, μάλιστα να δέχεται χειροφίλημα.

Μια χλιαρή χειραψία αντάλλαξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη που εισήλθε στην Ολομέλεια από τη δεξιά είσοδο όπου είναι τα έδρανα της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είχε σχηματίσει πηγαδάκι με γαλάζιους βουλευτές.

Στην ορκωμοσία της νέας Βουλής βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε στο πρώτο έδρανο, έχοντας δίπλα του την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελο.