Σε ένα ατελείωτο παζάρι ανταλλαγής και αγοραπωλησίας γυμνών φωτογραφιών και βίντεο με ανυποψίαστες γυναικες όλων των ηλικιών ακόμα και κορίτσια μετατρέπονται γνωστές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως κατέδειξε η μεγάλη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ).

Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στη γνωστή πλατφόρμα Discord. Η ΔΗΕ μετά από καταγγελίες εντόπισε χρήστες στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στην συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε συγκεκριμένα κανάλια όπου γινόταν διακίνηση πορνογραφικού υλικού, είτε με ανήλικα κορίτσια είτε με γυναίκες θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Έτσι ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου που απέδωσε καρπούς μετά από 10 μήνες.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα και όσα είδαν οι αστυνομικοί που κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες κλειστές ομάδες παριστάνοντας τους ενδιαφερόμενους σοκάρουν.

Φωτογραφίες με ονοματεπώνυμο

Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε:

  • Οι χρήστες γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία φωτογραφίες και βίντεο,
  • Για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό,
  • Εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή/και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.

Το ανωτέρω υλικό διέθεταν έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ, ώστε οι χρήστες κατά περίπτωση να αποκτούν:

  • πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή,
  • πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και
  • δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.

Η αστυνομική έρευνα επεκτάθηκε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και έγιναν κατ’ οίκον έρευνες σε 21 πόλεις. Συγκεκριμένα το διάστημα από 16 Ιουνίου 2023 μέχρι 26 Ιουνίου 2023 έγιναν έρευνες σε οικίες των εμπλεκομένων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.

Στις έρευνες αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • -32- κινητά τηλέφωνα,
  • -39- σκληροί δίσκοι Η/Υ,
  • -3- φορητά μέσα αποθήκευσης (USB),
  • -2- κάρτες μνήμης, τύπου SD,
  • -11- φορητοί Η/Υ και
  • tablet

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι (6) άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Ανήλικοι δράστες και θύματα

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών καθώς και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 32 ατόμων (31 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός), από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι είναι νεαρής ηλικίας με τον μεγαλύτερο να είναι ηλικίας 23 ετών ενώ κάποιοι είναι μαθητές λυκείου.