Σε ένα πρόσωπο που προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς –αν και αυτή τη φορά ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας- έδωσε το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για το υπουργείο Υγείας ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιστρέφει ξανά στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη θητεία του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να «τρέξει» την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς ο πρωθυπουργός είχε τονίσει προεκλογικά ότι θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα η ενίσχυσή του, με προσλήψεις και αλλαγή της οργανωτικής του δομής, μετά και την πανδημία όπου φάνηκαν οι όποιες ελλείψεις.

Επιστρέφει η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Στο πλευρό του κ. Χρυσοχοΐδη θα βρεθεί η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έχει θητεύσει και στο παρελθόν στο υπουργείο Υγείας, από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, οι μεταπτυχιακές σπουδές της αφορούσαν στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε ασχοληθεί με τα θέματα Δημόσιας Υγείας και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και το νέο σχέδιο Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»

Παραμένει στο Υγείας ο Θεμιστοκλέους

Ένα πρόσωπο που βρισκόταν στο υπουργείο Υγείας και κατά την προηγούμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει το δρομολόγιο από και προς την οδό Αριστοτέλους είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιβραβεύθηκε για το έργο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα είναι υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, καθώς και μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid19, ενώ ήταν από τα πρόσωπα που «έτρεξαν» το πρόγραμμα «Προσωπικό Ιατρός».

Νέο πρόσωπο ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου «έφερε» ένα νέο πρόσωπο στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για τον βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ως ψυχίατρος να αναλάβει αρμοδιότητες για θέματα σχετικά την ψυχική υγεία, συνεχίζοντας το έργο της πρώην υφυπουργού Ζωής Ράπτη.