Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιφέρεια στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές στη βόρεια Ινδία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, και οι αρχές ερευνούν αν οι θάνατοι οφείλονται στο κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Ακόμη 45 άνθρωποι πέθαναν στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, ανέφεραν τοπικές εφημερίδες.

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα κόκκινη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων των κρατιδίων Ουτάρ Πραντές και Μπιχάρ.

Ερευνούν τα αίτια

Η κυβέρνηση επεσήμανε ότι ερευνά τα αίτια θανάτων που καταγράφηκαν σε διάστημα τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα στην περιφέρεια Μπάλια του Ουτάρ Πραντές, περίπου 970 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί.

«Θάνατοι καταγράφηκαν στην περιφέρεια αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν οφείλονται στον καύσωνα», δήλωσε ο Ραβίντρα Κούμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφέρειας, χωρίς να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών.

«Λίγοι από τους θανάτους συνδέονται με τα γηρατειά, ενώ κάποιοι έχουν άλλα αίτια. Δεν υπάρχουν απτά στοιχεία ότι οφείλονται στη ζέστη», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές απέπεμψε τον επικεφαλής του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της Μπάλια, τον Ντιουακάρ Σινγκ, επειδή δήλωσε ότι οι θάνατοι οφείλονταν στον καύσωνα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κρατιδίου, ο Μπραζές Πατάκ, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Σινγκ απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή έκανε «ανεύθυνες δηλώσεις».

Η θερμοκρασία πλησίασε τους 45 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες στη Μπάλια, με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στο Μπιχάρ 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με τον καύσωνα, ανέφερε η εφημερίδα Hindustan Times.

Και πλημμύρες

Την ώρα που το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί σε κάποιες περιοχές της Ινδίας τη Δευτέρα, άλλες περιοχές στο βορειοανατολικό κρατίδιο Άσαμ έχουν σημειωθεί σοβαρές πλημμύρες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

«Η ένταση των βροχοπτώσεων στο Άσαμ και σε άλλα βορειοανατολικά κρατίδια είναι πιθανό να αυξηθεί αυτή την εβδομάδα. Πολλές περιοχές αναμένεται να δεχθούν ισχυρές ως και ιδιαίτερα ισχυρές βροχοπτώσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες», δήλωσε αξιωματούχος της ινδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ