Η τελική προεκλογική εβδομάδα για τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχίζει και τελειώνει στο Ηράκλειο. Η μακρά πομπή από αυτοκίνητα που τον συνόδευε κατά την περιοδεία του στα χωριά της περιφέρειας, με σημαίες του ΠΑΣΟΚ στα παράθυρα, έστελνε το μήνυμα που θέλει να περάσει η Χαριλάου Τρικούπη -αυτό ενός κόμματος σε άνοδο, που διεκδικεί να θεωρείται ο βασικός ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ και να αλλάξει τους συσχετισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η επιλογή του Ηρακλείου, πέραν από τα προσωπικά χαρακτηριστικά που έχει για τον Ανδρουλάκη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, αναδεικνύει και την σημασία που δίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ποσοστό της Κρήτης: «Η Κρήτη στις 25 Ιουνίου μπορεί να κάνει ένα βασικό βήμα. Να ξαναγίνει καταπράσινη. Να είναι ξανά το κάστρο του ΠΑΣΟΚ, το κάστρο της δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις Μοίρες Ηρακλείου, αναδεικνύοντας την σημασία του νησιού στην πασοκική προσπάθεια.

Στο Ηράκλειο, το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο, με μικρή όμως διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ -την οποία φιλοδοξεί να καλύψει την ερχόμενη Κυριακή στην κάλπη. Στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ξανά την Παρασκευή, όπως ακριβώς είχε κάνει στην προηγούμενη εκστρατεία του Μαΐου, για να δώσει εκεί την τελευταία ανοιχτή προεκλογική του ομιλία. Πριν το Ηράκλειο, το βράδυ της Δευτέρας ο Ανδρουλάκης θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη, ενώ θα δώσει την τελευταία προεκλογική του ομιλία στη Αθήνα την Τετάρτη.

Σε επίπεδο αφηγήματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει το χαρτί του ισχυρού κόμματος της αντιπολίτευσης και την σημασία μιας «μη γραφικής Βουλής», η Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύει την εικόνα της ανερχόμενης δύναμης του προοδευτικού χώρου και ρίχνει τα βέλη της προς τη ΝΔ.

Επικεντρώνοντας κυρίως την κριτική της στις κοινωνικές ανισότητες και τις ιδεολογικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ -ο Ανδρουλάκης ταύτισε (news247) την ανάδειξη μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατίας με την σταθερότητα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «θεσμικής και σοβαρής αντιπολίτευσης»: «Οι συγκρούσεις θα είναι γόνιμες και όχι για επικοινωνία, και θα δίνουμε συναίνεση εκεί που χρειάζεται», τόνισε για την επομένη των εκλογών και για την στάση που θα τηρεί το ΠΑΣΟΚ εντός του Κοινοβουλίου.

Στο ζήτημα του ναυαγίου στην Πύλο, ο Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως οι ευρωσοσιαλιστές υποστηρίζουν πως «όταν κάποιος μπαίνει στην Ευρώπη δεν πρέπει να είναι υπεύθυνη για την απονομή ασύλου μόνο η χώρα εισδοχής, αλλά το σύνολο της ΕΕ. Να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης βάσει πληθυσμού, ΑΕΠ, οικονομικής κατάστασης, χωρίς να μπορεί κάποιος να εξαγοράσει την αλληλεγγύη».