Το Σάββατο μπορείς; όχι, όχι Την Κυριακή μπορείς; όχι, όχι Άλλη μέρα μπορείς; Μπορείς, αλλά δεν μπορώ εγώ. Κάπως έτσι θα ήταν ο σημερινός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι σήμερα είχαν ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης: πότε θα διεξαχθεί το νέο debate.

Από τη σημερινή συζήτηση φαίνεται η έλλειψη διάθεσης για να τα βρουν, τα κόμματα, σε μία ημερομηνία εντός του Σαββατοκύριακου. Το ενδεχόμενο μάλιστα να πραγματοποιηθεί, γενικώς debate μάλλον απομακρύνεται και πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει οριστεί ούτε άλλη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι το ραντεβού της κοινής συνέντευξης των αρχηγών αναβλήθηκε εξαιτίας του τριήμερου πένθους από την τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο. Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, το μπαλάκι ήταν μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής και εμμέσως πλην σαφώς ποιος θα πάρει τον μουτζούρη.

Αν και τα κόμματα (πλην του Βελόπουλου) συμφώνησαν ότι το μόνο “παράθυρο” ήταν να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, δεν υπήρξε συμφωνία, όπως επίσης κανείς δεν αντιπρότεινε μία πιθανή διεξαγωγή από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφωνία ως προς τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας ήταν για το Σάββατο ή την Κυριακή. Η μεν Νέα Δημοκρατία προκρίνει το Σάββατο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα πρότειναν την Κυριακή. Το αποτέλεσμα ήταν η άτυπη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη το πρωί της Πέμπτης, να λήξει χωρίς λευκό καπνό.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν προκρίνει ως πιθανή ημερομηνία το Σάββατο διότι την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη τη διακαναλική μετάδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες- εκτός από το κόμμα του Βελόπουλου που δεν είχε θέμα ακόμα και σήμερα-  είχαν όλοι υποχρεώσεις σημαντικές και έτσι πρότειναν την Κυριακή ( ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ). Η ΝΔ επικαλέστηκε τη διακαναλική, η οποία θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ δεν ακυρώνει τη προγραμματισμένη συνέντευξη και δεν δεχόταν αλλαγή στο  πρόγραμμά της.

Η μόνη περίπτωση για να διεξαχθεί πλέον το debate είναι να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ των κομμάτων τις επόμενες ώρες ή ημέρες χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το τριήμερο εθνικό πένθος ελήφθη χθες μετά το τραγικό ναυάγιο που έχει κοστίσει τη ζωή σε 79 ανθρώπους ενώ αγνοούνται ακόμα εκατοντάδες. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι το πένθος θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.