Το πρώτο αυτόνομο, πλήρως ηλεκτρικό φεριμπότ είναι γεγονός, ξεκινώντας δρομολόγια στα νησιά Kungsholmen και Sodermalm της Στοκχόλμης. Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Torghaen και η νορβηγική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Zeabuz προχώρησαν στην τελετή ονοματοδοσίας του καινοτόμου σκάφους, του MF Estelle.

Όπως τονίστηκε, στην αρχή θα υπάρχει στο πλοίο πλοίαρχος, αλλά ο απώτερος στόχος είναι το πλοίο να γίνει πλήρως αυτόνομο πολύ γρήγορα και να παρακολουθείται από τη στεριά. Αρχικά, το πλοίο θα εκτελεί τέσσερα δρομολόγια την ώρα, αυξάνοντάς τα σταδιακά σε οκτώ την ώρα για 15 ώρες την ημέρα, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει έως 25 επιβάτες.

Πρωτοποριακό

«To MF Estelle είναι ένα βιώσιμο και πράσινο πρωτοποριακό ferry, που προσφέρει μια λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και εμπνέει εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Με τις ηλεκτρικές, αυτόνομες δυνατότητες και την προηγμένη ψηφιακή ασφάλεια, θέτει τις βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο», δήλωσε ο Stein Andre Herigstad-Olsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Torghaen AS.

«Η συνεργασία μας με την Torghaen επιδιώκει να συνδέσει κοινότητες οικονομικά και βιώσιμα, όχι μόνο στη Στοκχόλμη αλλά σε μεγάλο αριθμό πόλεων με πλεύσιμα νερά παγκοσμίως», δήλωσε ο Erik Dyrkoren, Διευθύνων Σύμβουλος της Zeabuz.

«Η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη και με το πλήρες φάσμα των επιπέδων αυτονομίας, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα έχει μεγάλη αξία για τους ναυτιλιακούς φορείς. Η φιλοδοξία είναι μια πιο λιτή λειτουργία με πιο έξυπνη τεχνολογία. Στη Στοκχόλμη, θα αποδείξουμε ότι αυτή η τεχνολογία είναι ώριμη και έτοιμη», δήλωσε ο Δρ. Øyvind Smogeli, CTO & Συνιδρυτής της Zeabuz.

Πηγή: ΟΤ.gr