Έναν από τους αγαπημένους της αγοράς, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, θέλουν οι πληροφορίες να επιλέγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της νέας του κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους επενδυτές μετά τις εκλογές, την ώρα που η τουρκική οικονομία παραπέει.

Ο Σιμσέκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θα έχει υπεραρμοδιότητες, καθώς θα είναι υπεύθυνος για όλο το φάσμα της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την είδηση, καθώς μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση του Τούρκου προέδρου, η λίρα ανέκτησε μέρος της αξίας που έχει απολέσει, για να σημειώσει και πάλι πτώση στην πορεία, ενώ CDS, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας, τα επόμενα πέντε χρόνια, μειώθηκε περίπου κατά 10 μονάδες βάσης στις 570 μονάδες βάσης.

Γιατί αυτόν;

Η συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν φαίνεται να «καλμάρει» τους επενδυτές οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι τη νέα εκλογική του νίκη, όπως αποτυπώθηκε στη βουτιά της λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη μετεκλογική του ομιλία δεσμεύτηκε να συστήσει «μια οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία» που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο Σιμσέκ, από τα στρατηγικά στελέχη της Merrill Lynch, έχει κερδίσει τον σεβασμό των επενδυτών για τη συνέπεια με την οποία υπηρετεί τις ορθόδοξες αρχές της οικονομίας, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν.

Στην τελευταία του θητεία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σισμσέκ επισκεπτόταν συχνά το Λονδίνο μαζί με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, σε μια περίοδο κατά την οποία κατέβαλαν προσπάθειες να καθησυχάσουν τους επενδυτές οι οποίοι δεν φαίνονταν ικανοποιημένοι από τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.

Ο Σισμσέκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Ο Νεμπάτι, προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

Πηγή: Ot.gr