«Το πιο δύσκολο για οποιονδήποτε ομοφυλόφιλο παραμένει ακόμη να κάνει το ‘coming out’. Πρόκειται για μια συναισθηματική πάλη που όλοι μοιραζόμαστε. Σε πολλά μέρη του κόσμου, άνδρες και γυναίκες θα δολοφονούνταν για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, οπότε μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ο Μπέικερ ανέφερε ωστόσο πως αισθανόταν ευτυχής κάθε φορά που επισκεπτόταν μια πόλη του κόσμου και έβλεπε κάπου να κυματίζει η σημαία του ουράνιου τόξου. «Με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής» δήλωνε.

Γκίλμπερτ Μπέικερ, ο σχεδιαστής της σημαίας των ΛΟΑΤ, η οποία ξεκίνησε με 8 χρώματα. Το καθένα αντιπροσώπευε μια διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας: Ροζ για την σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, indigo για την αρμονία και βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα.

Γρήγορα, η σημαία ουράνιο τόξο, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αποδοχή, την ειρήνη και την αγάπη. Λίγα χρόνια μετά η σημαία άλλαξε και παρέμειναν έξι από τα οκτώ χρώματα Το ροζ ύφασμα ήταν πάρα πολύ ακριβό, και το τιρκουάζ με το μπλε indigo συνδυάστηκαν σε ένα χρώμα, μπλε ρουά.

Ποιος ήταν ο Μπέικερ

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 2 Ιουνίου του 1951 στην πόλη Τσανούτ του Κάνσας. Γιος δικαστή και δασκάλας. Από το 1970 έως το 1972 υπηρέτησε τη θητεία του στον αμερικανικό στρατό στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, σε μία εποχή που αναπτυσσόταν το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Έμαθε ραπτική, η οποία του χρησίμευσε στην κατασκευή πανό για τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Μετά το στρατό βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου δραστηριοποιήθηκε στην ομοφυλοφιλική κοινότητα της πόλης.

Το πανό για τις διαδηλώσεις του κινήματος

Ενώ το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων εξαπλώνονταν από το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1970, πολλοί ήταν οι φίλοι που συχνά του ζητούσαν να κάνει πανό για τις διαδηλώσεις και τις πορείες.

Πριν από την παρέλαση υπερηφάνειας του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο, ο Χάρβεϊ Μιλκ, ηγετική μορφή του κινήματος, του ζήτησε να δημιουργήσει ένα έμβλημα που να εκπροσωπεί το κίνημα. Η πρώτη χρωματιστή σημαία υψώθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και έκτοτε καθιερώθηκε διεθνώς ως το σύμβολο του κινήματος.

Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για να κάνει εμπορικό σήμα τη δημιουργία του.

«Ήταν το δώρο του στον κόσμο», είπε στους New York Times ο Κλιβ Τζόουνς, στενός του φίλος και ακτιβιστής «Μου είχε πει πω όταν η σημαία του κυμάτισε για πρώτη φορά, κατάλαβε αμέσως πως αυτό θα ήταν το έργο της ζωής του», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης πέθανε από υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση στις 31 Μαρτίου του 2017, σε ηλικία 65 ετών.