Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς διαλύθηκε η Εθνική Συμμαχία, δηλαδή ο συνασπισμός κομμάτων που στήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την ήττα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, η συμμαχία έλαβε ουσιαστικά τέλος, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα, 1η Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Συμμαχία, που αποτελούνταν από το συνασπισμό κομμάτων με Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (İyi Parti),το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi) αποτελεί και επίσημα τέλος.

Την αρχή έκανε ο υποψήφιος της συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δήλωσε πως «οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους. Σας ευχαριστώ».

Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στη Sozcu TV, o γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγούρ Ποϊράζ ο οποίος δήλωσε πως η συμμαχία υπό την υπάρχουσα μορφή διαλύθηκε μετά την ήττα στις 28 Μαΐου.

Πάντως ο Ποϊράζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συνασπισμού με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε 10 μήνες ή κάποιον μελλοντικό μετεκλογικό συνασπισμό που ίσως προκύψει μετά από συζητήσεις.

«Όλες οι συμμαχίες είναι εκλογικές συμμαχίες, όταν τελειώνουν οι εκλογές, εμφανίζονται. Με απλά λόγια όταν έγιναν οι προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η συμμαχία ολοκληρώθηκε. Τα κόμματα εντός της συμμαχίας έδωσαν όλα μαζί τη μάχη για τον δεύτερο γύρο με τον κοινό μας υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέχρι τις 28 Μαΐου και η συμμαχία τελείωσε στις 28 Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε λίγο…