Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέφερε τις προηγούμενες ημέρες στη Δύση ο Λι Χούι, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία.

Ο Κινέζος διπλωμάτης τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες και σήμερα Παρασκευή επισκέφθηκε τη Μόσχα στο ταξίδι με το οποίο ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή του περιοδεία.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες στις πρωτεύουσες της Ευρώπης στις οποίες βρέθηκε ο Λι Χούι και μίλησαν στη Wall Street Journal, ο Κινέζος διπλωμάτης επεσήμανε πως η Δύση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί, παροτρύνοντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και αφήνοντας στη Ρωσία την κατοχή των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει τώρα.

Η πρόταση δεν αναμένεται να βρει ανταπόκριση από τη Δύση

Το μήνυμα του Κινέζου διπλωμάτη πάντως δεν αναμένεται να βρει ανταπόκριση από τη Δύση, καθώς 0ι αξιωματούχοι παρόλο που ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ακόμα, ότι δεν πιστεύουν πως η ειρήνη θα είναι δυνατή, αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος ενημερώθηκε πως «είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.

«Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», δήλωσε άλλος διπλωμάτης στην αμερικανική εφημερίδα.