Το διεθνές αεροδρόμιο της Πουέμπλα ανέστειλε χθες Δευτέρα το βράδυ τη λειτουργία του εξαιτίας της πτώσης ηφαιστειακής τέφρας στον διάδρομο, γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της ομώνυμης μεξικανικής πολιτείας, ο Σέρχιο Σαλομόν, καθώς η δραστηριότητα στο κοντινό ηφαίστειο Ποποκατέπετλ εντείνεται.

Αυξημένο επίπεδο συναγερμού κοντά στο ηφαίστειο

Προχθές Κυριακή, οι μεξικανικές αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, ο κώνος του οποίου βρίσκεται σε συγκριτικά μικρή απόσταση –κάπου 70 χιλιόμετρα– από την πρωτεύουσα, καθώς αναδίδεται ηφαιστειακή τέφρα και εκτοξεύονται λιωμένα υλικά που υπάρχει κίνδυνος να απειλήσουν την αεροπορική κίνηση και τον πληθυσμό.

Αναμενόταν «ασθενής ηφαιστειακή εκρηκτική δραστηριότητα» στο Ποποκατέπετλ και εκτοξεύσεις συντριμμιών ή εκλύσεις αναβλημάτων από τον κρατήρα, εξήγησε η Λάουρα Βελάσκες, η διευθύντρια της μεξικανικής Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επανέναρξη της δραστηριότητας στο ηφαίστειο είχε ήδη οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Μπενίτο Χουάρες της πρωτεύουσας για μερικές ώρες το Σάββατο.

Οι αρχές κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων περιοχών γύρω από το ηφαίστειο.

Το Ποποκατέπετλ, που φθάνει τα 5.452 μέτρα ύψος, είναι το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο του Μεξικού και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες από το 1994, όταν ενεργοποιήθηκε ξανά.