Σαρωτική ήταν η νίκη του κόμματος Νέα Δημοκρατία, το οποίο επικράτησε στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, με μόνη εξαίρεση τη Ροδόπη όπου υπερίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%, διπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του οποίου κατέληξε στο 20,07%.

Κάπως έτσι χθες, ο εκλογικός χάρτης της χώρας βάφτηκε μπλε. Ωστόσο εάν εστιάσετε λίγο, θα δείτε πως το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα η περιοχή του Άγιου Όρους είναι βαμμένο γκρι.

Ο εκλογικός χάρτης με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 21ης Μαΐου

Αυτό συμβαίνει επειδή η αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους αποτελεί το αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω, το οποίο διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις 20 Iερές Mονές του. H διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των Iερών Mονών, οι οποίοι αποτελούν την Iερή Kοινότητα.

Οι εκλογές επομένως δεν απασχολούν τη ζωή των μοναχών, οι οποίοι ανέκαθεν απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Ιερή Κοινότητα δεν επιτρέπει να στηθούν κάλπες μέσα στο αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω και κατά συνέπεια παρουσιάζεται με γκρι χρώμα στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας.

Βέβαια, όσοι μοναχοί επιθυμούν, μπορούν να ψηφίσουν έξω από το Άγιο Όρος, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι ή στο κοντινότερο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στην Ουρανούπολη.

Παλαιότερα οι μοναχοί δεν είχαν εκλογικό δικαίωμα, ωστόσο στην πορεία αυτό άλλαξε.