Πολύ σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από τα αποτελέσματα της τελικής εκτίμησης του κοινού exit poll για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα οποία εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τα πραγματικά αποτελέσματα της κάλπης, όπως ανακοινώνονται σταδιακά από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ένας παράγοντας που απασχόλησε ιδιαίτερα τις αναλύσεις και τους ειδικούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν εάν, τι και πώς θα ψηφίσουν οι νέοι και συγκεκριμένα αυτοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελικά στοιχεία των exit polls, οι νέοι ηλικίας 17 – 24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8% – χωρίς πάντως να έχουμε στοιχεία συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα.

«Επιστρέφει» το Κέντρο στο ΠΑΣΟΚ;

Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπέρασμα που βγαίνει μέσα από τις τελικές εκτιμήσεις των exit polls είναι ότι το πολυπόθητο Κέντρο, αυτό που, όπως λένε, βγάζει κυβερνήσεις και το διεκδικούσαν τόσο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέρα από το ότι, πλειοψηφικά, έδωσε πρωτιά στη ΝΔ με 39,8%, φαίνεται να «επιστρέφει» στις… ρίζες.

Και αυτό, γιατί οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι δήλωσαν ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 26,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την τρίτη τους επιλογή με 15,9%.

Ειδικότερα, τα ποσοστά που δήλωσαν στα exit polls ότι έδωσαν στα τρία πρώτα κόμματα οι ψηφοφόροι ανάλογα με την ιδεολογική τους τοποθέτηση είναι τα εξής:

Άκρα-Αριστεροί / ΝΔ 17.9% / ΣΥΡΙΖΑ  23.9% / ΠΑΣΟΚ 9%

Αριστεροί / ΝΔ 2.6% / ΣΥΡΙΖΑ 56.7% / ΠΑΣΟΚ 5.3%

Κεντροαριστεροί / ΝΔ 6.4% / ΣΥΡΙΖΑ 53.5% / ΠΑΣΟΚ 22.9%

Κεντρώοι / ΝΔ 39.8% / ΣΥΡΙΖΑ 15.9% / ΠΑΣΟΚ 26.6%

Κεντροδεξιοί / ΝΔ 83.5% / ΣΥΡΙΖΑ 4.3% / ΠΑΣΟΚ 4.3%

Δεξιοί / ΝΔ 88.4 / ΣΥΡΙΖΑ 1.4% / ΠΑΣΟΚ 1.1%

Άκρα-Δεξιοί / ΝΔ 39.9 / ΣΥΡΙΖΑ 6.7% / ΠΑΣΟΚ 1.2%

Η ΝΔ κέρδισε αγρότες και ανέργους – «Μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτιά στη ΝΔ έδωσαν, πάντα σύμφωνα με τα exit polls, οι αγρότες/κτηνοτρόφοι με τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (47.5% έναντι 13%), ενώ βγάζουν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13.4%.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση Κατρούγκαλου, αφού ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών τού «γύρισε την πλάτη», δίνοντας 54% στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και 17.3% στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ψήφισαν κατά πλειοψηφία τη ΝΔ, σε ποσοστά 40.6% και 38.3% αντίστοιχα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει μόνο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με 29.1% έναντι 27.8% της ΝΔ, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως τους ανέργους κέρδισε το κυβερνών κόμμα με 33.4%, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.