Το «πράσινο φως» για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία άναψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου γίνεται η σύνοδος των επτά ισχυρότερων οικονομιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται, μάλιστα, να αναλάβουν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Το Κίεβο μίλησε για ιστορική απόφαση, ενώ η Μόσχα προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης, που σκοπεύουν να προμηθεύσουν F-16 στην Ουκρανία, ότι διατρέχουν «κολοσσιαίο κίνδυνο».

Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε για την απόφασή του τους ηγέτες της G7, που συναντώνται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Από σήμερα, Σάββατο, μαζί τους βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έφτασε με γαλλικό αεροσκάφος από τη Σαουδική Αραβία.

Νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με Ευρωπαίους συμμάχους του αλλά και με ηγέτες χωρών, που δεν έχουν καταδικάσει τον πόλεμο, όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ότι οι μισθοφόροι του κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Άφησε πολλές αιχμές κατά της ηγεσίας του ρωσικού στρατού και απευθύνθηκε στον Ζελένσκι.

Tο Κίεβο αρνείται ότι το Μπαχμούτ έχει περάσει υπό τον έλεγχο των Ρώσων και λέει ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.