Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή της Μεσαράς στην Κρήτη, όπου λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

Κάτοικοι περιοχών όπως οι Μοίρες, το Τυμπάκι, αλλά και χωριά στα σύνορα με το νότιο Ρεθυμνο, βγήκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχει αναφερθεί οποιαδήποτε ζημιά ή οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικων Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.

Ο σεισμός  έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πόλη του Ηρακλείου.

Άκης Τσελέντης: Αναμένονται πολλοί μετασεισμοί

Ανάρτηση για τον σεισμό στην Κρήτη έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, λέγοντας πως θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί τις επόμενες ώρες, και κάποιοι θα γίνουν αισθητοί

Όπως αναφέρει ο Άκης Τσελέντης, ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε πριν απο δύο ημέρες.

Παράλληλα διευκρινίζει πως είναι νωρίς για ασφαλές συμπέρασμα, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για την εξέλιξη.

Δείτε την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» αναφέρει σε ανάρτησή του για τον σεισμό στην Κρήτη ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Η περιοχή δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς. Αλλά, πάντα υπάρχει το αλλά. Όταν γίνεται ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ πάνω στο νησί και όχι σε θαλάσσιο χώρο, όταν έχουν προηγηθεί και μικρότεροι, τότε χρειάζεται παρακολούθηση» είπε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Cretalive.

«Εγώ θα πω αυτό που λέω πάντα. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα. Είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας» τονίζει.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέση με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει: «Το Αρκαλοχώρι είναι άλλη εστία. Έκανε χθες ένα 3,3 Ρίχτερ, είναι από τους τελευταίους μετασεισμούς. Η εστία του Αρκαλοχωρίου δεν φτάνει μέχρι εκεί. Υπάρχει απόσταση, δεν μπορεί να τον διεγείρει. Έτσι κι αλλιώς ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ δεν μπορεί να διεγείρει. Στο Αρκαλοχώρι πιστεύουμε ότι έχει εξαντληθεί η σεισμική ακολουθία».

Λέκκας: Είμαστε σε αναμονή να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Το Cretalive.gr επικοινώνησε και με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος τόνισε: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στις Μοίρες. Είμαστε σε αναμονή να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι».