Σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα διεξαχθεί το debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Για τις 12:30 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών μετά από πρόσκληση της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

«Κόλαφος» ο Χατζηνικολάου στον Παπαδάκη για το ντιμπέιτ: «Οι δημοσιογράφοι δεν…»

Εκτός από το debate, θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής το Σάββατο 29 Απριλίου.

Τι ζητούν οι δημοσιογράφοι

Στο «τραπέζι» της Επιτροπής θα βρεθεί και η επιστολή των έξι δημοσιογράφων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Θυμίζουμε ότι συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς από την ΕΡΤ που θα φιλοξενήσει τη διαδικασία, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν είναι οι Ράνια Τζίμα (MEGA), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Παναγιώτης Στάθης (OPEN).

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο με αντικείμενο τη διεξαγωγή του debate, οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν να προτείνουν της αντικατάσταση της έκτης και τελευταίας ενότητας της απευθείας τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών, με μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς» αναφέρουν στη σχετική επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν επίσης ενημέρωση για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα.

Τι είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση

Το ζήτημα με την ενδεχόμενη προσθήκη ελεύθερης ερώτησης από τη μεριά των δημοσιογράφων είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ωστόσο κάτι τέτοιο είχε αποκλειστεί για λόγους τηλεοπτικού χρόνου.

Ποιες θα είναι οι θεματικές ενότητες στο debate, ποιος θα ρωτήσει πρώτος

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

5) Περιβάλλον και Ενέργεια

6) Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ θα θέσει την πρώτη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Μάρα Ζαχαρέα από τον Star θα υποβάλει την τελευταία.

Το debate θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στις 21:00, στο Studio 4 του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, το οποίο ήδη διαμορφώνεται κατάλληλα για αυτό το σκοπό.

Τι δήλωσαν οι δημοσιογράφοι για το debate

«Ζητάμε η 6η ενότητα να είναι μια ενότητα που δεν θα είναι απλώς δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών χωρίς ερωτήσεις, να είναι μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων», τόνισε ο Γιώργος Κουβαράς για το debate.

«Δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δημοσιογράφων. Συμφωνήσαμε σε όλα. Τώρα αν απαντήσουν οι πολιτικοί, αυτό είναι δική τους υπόθεση», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαδάκης.

«Μονόλογο ή τοποθετήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πάρα πολλούς σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ας μας δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος. Νομίζω ότι πιο ουσιαστικό θα είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι θα το δεχτεί η Διακομματική Επιτροπή», εκτίμησε ο Αντώνης Σρόιτερ.

Η Ράνια Τζίμα τόνισε ότι: «Είχαμε μια συνεννόηση εύκολη, σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προσθέσουμε μια θεματική».

Ο Παναγιώτης Στάθης, από τη δική του μεριά, δήλωσε ότι: «Καθορίστηκε το πλαίσιο ομοφώνως. Είναι σημαντικό για μας να μπορούμε να ρωτήσουμε όλοι όλους. Έχουμε κοινή στάση απέναντι σε αυτό. Ελπίζω να το δεχτεί η διακομματική επιτροπή. Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να το δεχτεί».

«Είναι εύλογο και λογικό να προστεθεί μια θεματική ενότητα ελεύθερης ερώτησης. Δίνει έτσι και περισσότερο χώρο περισσότερο αέρα σε μας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουμε τι θέλουμε και δημιουργεί και συνθήκες ισοτιμίας μεταξύ μας», εξήγησε η Σία Κοσιώνη.