Με το Κίεβο να δηλώνει ότι οι προετοιμασίες για την εαρινή αντεπίθεση έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ρωσικές δυνάμεις περιμένουν και ενισχύονται. Το πιο επίφοβο όμως απόκτημα των δυνάμεων του Κρεμλίνου στη πρώτη γραμμή, είναι το περίφημο άρμα μάχης T-14 Armata που κατέφθασε τα τελευταία 24ωρα.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα νέα άρματα μάχης 3ης γενιάς για να βάλουν κατά των ουκρανικών θέσεων «αλλά δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει σε επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το Sputnik, τα πληρώματα των Armata νωρίτερα εκπαιδεύτηκαν σε πεδία βολής που βρίσκονται σε μια από τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς, η οποία έγινε μέρος της Ρωσίας πέρυσι. Αλλά εάν τα οχήματα αυτά ενταχθούν πραγματικά στη μάχη, θα μπορούσαν φαινομενικά να προσφέρουν στη Ρωσία ένα ισχυρό πλεονέκτημα, σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα. Ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Noel Sharkey, προειδοποίησε ότι η δύναμη πυρός του τανκ «θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στις πόλεις μας μέσα σε λίγα λεπτά».

Το πιο επαναστατικό τανκ

Ειδικότερα, έγγραφο του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που είχε δημοσιευτεί το 2016, προειδοποιούσε για τους κινδύνους που παρουσίαζε το T-14.

«Χωρίς υπερβολή, το Armata αντιπροσωπεύει την πιο επαναστατική αλλαγή στο σχεδιασμό των τανκς τον τελευταίο μισό αιώνα», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από έναν ανώτερο αξιωματικό πληροφοριών του στρατού. «Ως πλήρες πακέτο, το Armata αξίζει σίγουρα να χαρακτηριστεί ως το πιο επαναστατικό τανκ μιας γενιάς».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακούει τον Αντρέι Τερλίκοφ, τον επικεφαλής του Ural Transport Machine Building Design Bureau, καθώς επιθεωρούν ρωσικό όχημα πεζικού με την Armata Universal Combat Platform και ένα T-14 Armata στο εργοστάσιο Uralvagonzavod στη πόλη των Nizhny Tagil, στις 25 Νοεμβρίου 2015.

«Για πρώτη φορά, ένας πλήρως αυτοματοποιημένος, ψηφιοποιημένος, μη επανδρωμένος πυργίσκος έχει ενσωματωθεί σε ένα κύριο άρμα μάχης. Και για πρώτη φορά το πλήρωμα ενός άρματος είναι τοποθετημένο σε μια θωρακισμένη κάψουλα στο μπροστινό μέρος του κύτους» Στο άρμα μάλιστα υπάρχει και τουαλέτα, ώστε να μην διακινδυνεύει το πλήρωμα να βγει εκτός οχήματος.

Το Armata είναι το πρώτο νέο άρμα που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Τον Σεπτέμβριο του 2016, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύναψε συμβόλαιο με την Uralvagonzavod (UVZ), τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αρμάτων μάχης στον κόσμο, για την πρώτη παρτίδα 100 T-14 Armatas.

Όπως αναφέρουν γνώστες του αντικειμένου, οι μέρες που τα πυροβόλα των ελικοπτέρων Απάτσι έβγαζαν εκτός μάχης τα ρωσικά άρματα μάχης τελείωσαν καθώς το Armata φέρεται να είναι ένα από τα πρώτα που σχεδιάστηκε εξαρχής με σύστημα ενεργητικής προστασίας. Η νέα ενισχυμένη θωράκιση «μπορεί να αντέξει σε οβίδες αντιαρματικών όπλων που υιοθετήθηκαν από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης των APFSDS DM53 και DM63 που αναπτύχθηκαν από τη Rheinmetall [και] αντιαρματικούς πυραύλους εδάφους με αντιαρματικές κεφαλές υψηλής εκρηκτικής ικανότητας».

Είναι «αόρατα»

Επίσης, το T-14 Armata είναι εξοπλισμένο με αμυντικά συστήματα που μπορούν να καταρρίψουν τους αντιαρματικούς πυραύλους στους οποίους η Ουκρανία έχει βασιστεί τόσο πολύ για να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με το RIA τα οχήματα μπορούν να φτάσουν ταχύτητα 80 χιλιομέτρων σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Όμως οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει επίσης ειδικά καλυπτικά μέσα, που απορροφούν τα κύματα ραντάρ, απωθώντας και ταυτόχρονα διασκορπίζοντάς τα. Το θερμικό ίχνος που αφήνουν οι κινητήρες μειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευσή του. Έτσι το άρμα δεν είναι ορατό σε όπλα, όπως οι κεφαλές του Javelin του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιούν θερμική ανίχνευση για να χτυπήσουν στόχους.

Το αντίπαλον δέος των ρωσικών αρμάτων

Στην επερχόμενη μάχη, τα Armata θα αντιμετωπίσουν τα τελευταία όπλα που έλαβε η Ουκρανία, αν και το Κίεβο γκρινιάζει στους Αμερικανούς για τις «με το σταγονόμετρο» αποστολές όπλων.

Αυτά περιλαμβάνουν τα κύρια άρματα μάχης Challenger 2 και Leopard 2, τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley και νέα συστήματα πυροβολικού. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ επιταχύνουν δραματικά το χρονοδιάγραμμα για τους Ουκρανούς να αποκτήσουν άρματα μάχης M1 Abrams, με την εκπαίδευση στα οχήματα να ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Τα T-14 Armata σε παρέλαση το 2015.

Θεωρητικά, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, με αυτά τα όπλα μπορούν να ξεπεράσουν τους Ρώσους θέτοντας τις βάσεις για τη νέα επίθεση στην οποία, η Ουκρανία φιλοδοξεί να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία για να απελευθερώσει το πρώτο κομμάτι της επικράτειάς της που κατέλαβαν οι Ρώσοι.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι

Το ρωσικό κρατικό μέσο TASS είχε αποκαλέσει το όχημα αιχμής «το καλύτερο τανκ του κόσμου», αλλά τα T-14 μαστίζονται από κάποια προβλήματα τους τελευταίους μήνες.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον Ιανουάριο του 2023 προέβλεψαν ότι η Ρωσία βρισκόταν πολύ κοντά στο να στείλουν τα άρματα στην Ουκρανία, αλλά με περιορισμένη επιχειρησιακή παρουσία σε λίγες μάχης. Καθώς τα άρματα αυτά κατασκευάζονται εδώ και 11 χρόνια, είναι τόσο νέα που η ανάπτυξή τους στην Ουκρανία θα ήταν μια «απόφαση υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Εάν η Ρωσία αναπτύξει T-14, πιθανότατα θα είναι κυρίως για προπαγανδιστικούς σκοπούς», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο. «Η παραγωγή είναι πιθανώς μόνο σε λίγες δεκάδες, ενώ οι διοικητές είναι απίθανο να εμπιστευτούν το άρμα στη μάχη».

Η απόφαση να εισαχθούν τα τανκς στον πόλεμο έρχεται αφότου το ρωσικό πρόγραμμα T-14 καθηλώθηκε από καθυστερήσεις, μείωσε τον αριθμό του στόλου, και αντιμετώπισε κατασκευαστικά προβλήματα, σύμφωνα με την έκθεση βρετανικών υπηρεσιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2021, ότι ο κρατικός όμιλος Rostec είχε ξεκινήσει την παραγωγή περίπου 40 αρμάτων μάχης, με αναμενόμενη παράδοση μετά το 2023.

Αν και οι αρχικοί ρωσικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για κατασκευή 2.300 T-14 έως το 2025, σύμφωνα με αναλυτές είναι ουτοπικός για τα δεδομένα της ρωσικής οικονομίας, με το κόστος ανα άρμα να ανέρχεται γύρω στα 4 εκ. δολάρια.

Πηγές: The Sun, The Diplomat, Business Insider, Sputnik