Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει δύο άτομα, ωστόσο συνεχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, ώστε να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται.

Οι αρχές συνθέτουν κομμάτι – κομμάτι το παζλ αναφορικά με τον ρόλο των δύο αδερφών που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται πως είναι αυτοί που εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου, αλλά κι αυτών που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Έτσι, οι έρευνες των αρχών δεν σταματούν στη σύλληψη των δύο εκτελεστών, αντιθέτως ξεκινούν από εκεί, προκειμένου να φτάσουν στην ηθικό αυτουργό. Μάλιστα στη δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί, γίνονται αναφορές και σε τρία ακόμη πρόσωπα.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, όλοι λειτουργούσαν κάτω από τις εντολές του ατόμου που φαίνεται ότι ζήτησε να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν εκείνος που πλήρωσε για την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ.

Μπορεί στην δικογραφία να μην αναφέρεται ποιο ήταν το κίνητρο της δολοφονίας που συγκλόνισε την Ελλάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να είναι προϊόν εκδίκησης ατόμου που βρίσκεται ήδη στις φυλακές.

Πριν από οκτώ χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, ένας γνωστός ποινικός στην ΕΛΑΣ, ο οποίος δολοφονήθηκε στα νότια προάστια τον Δεκέμβριο του 2020, έστειλε μήνυμα σε 53χρονο που είναι έγκλειστος των φυλάκων, τον λεγόμενο «Θαμνάκια», ότι ο Γιωργος Καραϊβάζ έδωσε τον αριθμό κινητού τηλέφωνο ώστε να το παρακολουθούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας.

Χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος, δεν θεωρείται απίθανο να είναι και αυτό το κίνητρο της δολοφονίας.

«Ναι, αυτός την έκανε (Καραϊβάζ) 100% και αύριο θα μου δώσουν και το τηλέφωνο που έδωσε για να σου κάνουν άρση. Δικό σου είναι. Πήγε αυτός και είπε κάποια πράγματα» αναφέρει το SMS που «κάρφωσε» τον Καραϊβάζ.

Η σχέση των εκτελεστών με τον «Θαμνάκια»

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δύο συλληφθέντες είναι γνώριμοι των Αρχών αφού έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για εκβιασμούς και ληστείες.

 Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στο παρελθόν είχαν στενές σχέσεις με ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της νύχτας, τον λεγόμενο «Καράφλα».Μετά τη δολοφονία του, τον Ιούνιο του 2018 στο Παλαιό Φάληρο, τα δύο αδέρφια άλλαξαν στρατόπεδο και πέρασαν στην ομάδα ενός άλλου πολύ γνωστού νονού της νύχτας τον λεγόμενο «Θαμνάκια».

Πώς εντόπισαν τους εκτελεστές

Η κοινή παρουσία στην περιοχή του Αλίμου του λευκού βαν εταιρείας καθαρισμού και του δικύκλου που χρησιμοποίησαν οι δράστες, φαίνεται ότι πρόδωσε τους εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ.

Μετά από πολύμηνες έρευνες και συνδυαστική μελέτη του οπτικού υλικού από κάμερες της περιοχής τα δύο οχήματα εντοπίζονται για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου του 2021, μία ημέρα πριν την δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.

Εκείνη την ημέρα το βαν καταγράφεται αρχικά στις 13:25 και 21 λεπτά αργότερα, στις 13:46, το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Στις 13:35 το λευκό βαν καταγράφεται ξανά στον Άλιμο και στις 13:48 κινούμενη στην οδό Μεγίστης το δίκυκλο.

Τις επόμενες δύο ώρες τα δύο οχήματα δεν διακρίνονται σε καμία κάμερα. Μέχρι τις 15:30 που διακρίνονται και τα δύο οχήματα σε κοινή πορεία στην Λεωφόρο Ποσειδώνος να απομακρύνονται από τον Άλιμο με κατεύθυνση τον Πειραιά.

Την συγκεκριμένη ημέρα ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε φύγει περίπου μισή ώρα νωρίτερα από την εργασία του, κάτι που όπως εκτιμά η αστυνομία οδήγησε τους δράστες να αναβάλουν την επίθεση για ένα 24ωρο.

Την ημέρα της δολοφονίας, το λευκό βαν καταγράφεται πρώτη φορά στις 12:57 και το μηχανάκι στις 13:13.

Στις 14:15 το μηχανάκι με τους δύο δράστες κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας. Μετά από μία πρώτη κατόπτευση του χώρου, επιστρέφουν και πυροβολούν εν ψυχρώ τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Αμέσως μετά το μηχανάκι καταγράφεται στην οδό Μεγίστης  στις 14:20 με τους δύο δράστες πάνω σε αυτήν, ενώ λίγη ώρα αργότερα στον ίδιο δρόμο, στις 14:22, πάνω στο μηχανάκι διακρίνεται μόνο ο οδηγός.

Με διαφορά 55 δευτερολέπτων από το σημείο που εμφανίζεται με ένα επιβάτη το μηχανάκι, διέρχεται το λευκό βαν. Αυτό που εκτιμούν οι αρχές είναι ότι στο μεσοδιάστημα, σε κάποιο τυφλό σημείο, ο ένας δράστης κατέβηκε από το μηχανάκι και επιβιβάστηκε στο λευκό βαν.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν στο βαν επιβιβάστηκε ο οδηγός ή ο συνοδηγός, καθώς στις τελευταίες καταγραφές ο οδηγός φαίνεται να φορά άλλο κράνος και άλλη απόχρωση μπουφάν. Μία τακτική που ενδεχομένως επέλεξαν οι δράστες για να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές έρευνες.

«Δεν θυμάμαι τον λόγο που βρισκόταν εκείνη την ημέρα (ημέρα δολοφονίας) το βαν στην περιοχή του Αλίμου. Η κοινή διαδρομή με το μηχανάκι είναι καθαρή σύμπτωση. Δε μπορώ να θυμηθώ κάτι παραπάνω σχετικά με τις εργασίες που είχα στις οκτώ και εννιά Απριλίου του 2021», φέρεται να είπε ο 48χρονος οδηγός του βαν στην αστυνομία.

Η προσπάθεια να χτίσουν άλλοθι

Δύο ημέρες πριν τις συλλήψεις ο 48χρονος επικοινωνεί με τη μητέρα του και προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρουσία του λευκού βαν στην περιοχή του Αλίμου. Γνωρίζοντας ότι ο κλοιός σφίγγει για τον ίδιο και τον αδελφό του και επειδή υποψιάζεται ότι τα κινητά τους παρακολουθούνται από την αστυνομία επιδιώκει να χτίσει άλλοθι. Ένα άλλοθι, όμως, που ούτε η ίδια του η μάνα δε μπορεί να πιστέψει…

48χρονος : Μα ο Σ…..ς έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια, για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.

Μητέρα 48χρονου: Στον Άλιμο;

48χρονος: Ναι.

Μητέρα 48χρονου : Όχι καλέ, ποιος τα λέει αυτά;

48χρονος: Εγώ, ποιος τα λέει; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε.

Συγγενής: Άλλο είναι μέσα, ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από… Στον Άλιμο δεν έχει.

Οι συλληφθέντες καλούνται πλέον να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις δικαστικές αρχές.

Η «μυστική» εφαρμογή

Μέσω ειδικής εφαρμογής επικοινωνούσαν πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, με τους αξιωματικούς της αστυνομίας όμως να κατάφεραν να την «σπάσουν».

Οι δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι Αρχές δεν θα καταφέρουν να τους εντοπίσουν ή να ακούσουν τις συνομιλίες τους. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποίησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, για τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι Αρχές κατάφεραν να «σπάσουν» την εφαρμογή και στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στα τηλέφωνα, αλλά και τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει ο 40χρονος άνδρας που συνελήφθη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Γνωστοί στις Αρχές

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα δύο αδέρφια, ήταν ψύχραιμα κατά την σύλληψη τους και κατά τη διάρκεια παραμονής του στην ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δράστες είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.

Ειδικότερα είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής.

Επιπλέον, ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, από την πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος πυγμάχου την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι.