Ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες πλέον ενημερώνονται για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας θα εισφέρουν περί τα 2,23 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Τα βήματα

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023 στη ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

-Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

-Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

-Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

-Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

-Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

-Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Φοροαπαλλαγές για ΕΝΦΙΑ

Τα όρια των φοροαπαλλαγών που ισχύουν τόσο για την πλήρη απαλλαγή όσο και για έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα ισχύσουν και για το 2023 αλλά θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή αυτά που έχουν προκύψει κατά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι και τα εφετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εκδίδονται πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να ληφθούν υπόψη τα περυσινά εισοδήματα. Κατά την περυσινή εκκαθάριση περίπου 1.200.000 νοικοκυριά είχαν μειωμένο φόρο κατά 50%, ενώ για περίπου 60.000 ιδιοκτήτες προέκυψε μηδενικός ΕΝΦΙΑ.

Με την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουν μεταξύ άλλων τα τετραγωνικά ακινήτου, το έτος κατασκευής, τον όροφο, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, οι κύριοι και οι βοηθητικοί χώροι, το είδος δικαιώματος (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) καθώς και αν υπάρχει κτίσμα σε αγροτεμάχιο.

Σε περίπτωση διαπίστωση λάθους θα πρέπει να υποβληθεί εντός διμήνου τροποποιητικής δήλωση. Όσοι δεν προλάβουν να διορθώσουν τα λάθη έως 30 Ιουνίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους σε σύγκριση με πέρυσι, κανονικά θα πρέπει να δουν να αναγράφεται στο εκκαθαριστικό το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό δεν θα έχουν καμία έκπτωση.

Επίσης, όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 άτοκες μηνιαίες δόσεις και επιθυμούν περισσότερες δόσεις μπορούν μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι πάνω από 300 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Όμως οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν είναι άτοκες. Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,37%, και για 24 δόσεις σε 5,87%, ενώ μείνει μία δόση απλήρωτη τότε αυτή προσαυξάνεται κατά 15%

Εισοδηματικά κριτήρια

Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

– Εως 9.000 ευρώ ο άγαμος

– Εως 10.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά

– Εως 11.000 ευρώ ο έγγαμος, με 1 παιδί

– Εως 12.000 ευρώ ο έγγαμος, με 2 παιδιά

– Επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων:

– Εως 85.000 ευρώ ο άγαμος

– Εως 150.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά, ή μονογονεϊκή (1 παιδί)

– Εως 200.000 ευρώ ο έγγαμος, με έως 2 παιδιά, ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, με 2 παιδιά). Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τ.μ.