Ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.

Η επιχείρηση ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη ομάδα 8 Ελλήνων πολιτών, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε την Κυριακή από το Σουδάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής 23/4 ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Της χθεσινής ημέρας, είχε προηγηθεί προετοιμασία, με τους εμπλεκόμενους να περνούν από 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Μαζί τους και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.

Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο.