Την πανεπιστημιακό, πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή, Μυρσίνη Ζορμπά, αποχαιρετούν τα πολιτικά κόμματα, με συλλυπητήρια μηνύματα για τον αδόκητο χαμό μιας γυναίκας του Πολιτισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποχαιρετά «με θλίψη και σεβασμό τη Μυρσίνη Ζορμπά», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Και σημειώνει πως ήταν μια ξεχωριστή γυναίκα, «που σημάδεψε με τη σκέψη και τη δράση της τη νεότερη ελληνική ιστορία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Το όραμά της για την Πολιτισμική Δημοκρατία, η μεγάλη παρακαταθήκη της»

«Αγωνίστρια του αντιδικτατορικού κινήματος στις γραμμές της ανανεωτικής αριστεράς, μεταφράστρια και εκδότρια του έργου του Αντόνιο Γκράμσι, συμμέτοχος στα συλλογικά εγχειρήματα που άλλαξαν το πνευματικό τοπίο της χώρας, η Μυρσίνη Ζορμπά συνδύαζε το ασίγαστο πάθος για κοινωνική δικαιοσύνη με το βαθύ στοχασμό γύρω από τον κόσμο που μας περιβάλλει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Αυτός ο συνδυασμός την οδήγησε στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και στη διαρκή αναζήτηση καινοτόμων πολιτικών γύρω από την ανάγνωση, την εκδοτική πολιτική και τις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας.

»Πολιτικά ενεργή, ευρωβουλευτής και παρούσα με πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις διοχέτευσε την ενεργητικότητά της στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

»Διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ανάμεσα στο συγγραφικό της έργο ξεχωρίζει το πρόσφατο βιβλίο της για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου.

»Το 2018 ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πρωταγωνίστησε σε μικρές και μεγάλες μάχες για μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον πολιτισμό.

»Το όραμά της για την Πολιτισμική Δημοκρατία είναι η μεγάλη παρακαταθήκη αυτής της ευγενικής και μαχητικής προσωπικότητας. Και αυτός ο στόχος, είναι και θα είναι το διαρκές σημείο αναφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

»Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον σύντροφό μας Αντώνη Λιάκο και στους οικείους της».

ΠΑΣΟΚ: «Πολυσχιδής προσωπικότητα»

«Αποχαιρετούμε με οδύνη τη Μυρσίνη Ζορμπά», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Όπως τονίζει, «η πολυσχιδής προσωπικότητά της ξεδιπλώθηκε σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

»Ανέπτυξε ενεργό δράση κατά της δικτατορίας ως μέλος του ΠΑΜ. Διετέλεσε πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής οργάνωσης ‘Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού’.

»Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

»Εκφράζουμε στην οικογένειά της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΚΚΕ: «Χαρακτηρίστηκε από την πολιτική της δράση»

Το ΚΚΕ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της πανεπιστημιακού, πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή Μυρσίνης Ζορμπά.

Όπως σημειώνει, «η Μυρσίνη Ζορμπά χαρακτηρίστηκε σε όλη της τη ζωή από την πολιτική της δράση, μαζί με το μεγάλο ενδιαφέρον της για τα θέματα του Πολιτισμού και ιδιαιτέρως του βιβλίου, ως η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και συνεκδότρια του εκδοτικού οίκου Οδυσσέας.

»Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».