Σε ένα σκωτσέζικο ντους, σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων (όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας), επιδίδεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών ζητά καθαρή νίκη και επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν διαφορετική άποψη.

Κάτι που σημαίνει ότι ή κινούνται σε διαφορετική τροχιά ή κρατούν ανοιχτό το παράθυρο για σχηματισμό τελικά  κυβέρνησης  ηττημένων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης,  σε συνεντεύξεις τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», σε περίπτωση που το κόμμα τους τερματίσει δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

«Αν έχεις 47, 48, 49%% τι πάει να πει κυβέρνηση ηττημένων;»

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Επίλογος», ο οποίος σημειώνοντας ότι «μεγάλες αλλαγές μπορούν να κάνουν μόνο οι κυβερνήσεις συνεργασίας», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

«Νομίζω  ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» είπε και απαντώντας στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως δεν θέλει την κυβέρνηση των ηττημένων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν έχεις αθροιστικά ποσοστά (των τριών κομμάτων) 47, 48, 49% τι πάει να πει κυβέρνηση ηττημένων; Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει με 38% στις δεύτερες εκλογές. Και μιλάμε για κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει το 48-49%, δεν το λες και κυβέρνηση ηττημένων αυτό…».

Δραγασάκης: Δεν θα μείνουμε αδρανείς

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, που υποστήριξε ότι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ λάβουν τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αναζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης, αν οι αριθμοί το επιτρέπουν.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε, ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Attica.

Δευκρίνισε μάλιστα ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» εξήγησε ο κ. Δραγασάκης.

Απαντώντας ακόμη σχετικά με το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός, αντί του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός: «Εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος».

Καθαρή νίκη ζητά ο Τσίπρας

Πάντως χθες, από τη Δράμα όπου περιόδευε, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το ακροατήριο καθαρή νίκη στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά, την επόμενη μέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα πάει τον τόπο μπροστά και δεν θα μπούμε στις περιπέτειες των επαναληπτικών εκλογών που θέλει ο κ. Μητσοτάκης».

Στην ίδια κατεύθυνση, «ο κ. Μητσοτάκης και το καθεστώς του για να χάσει, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει, είναι απλά τα πράγματα. Δεν τα λέει μόνο η πολιτική λογική, τα λένε και τα Μαθηματικά. Η «Μητσοτάκης Α.Ε.» θα φύγει από το Μαξίμου μόνο αν χάσει τις εκλογές. Και θα χάσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τους απόλυτους αριθμούς, για να συμπληρώσει πως «η πλειοψηφία δεν θα είναι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και στους ψηφοφόρους. Μπορούμε να το πετύχουμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο στις εκλογές».