H Δέσποινα Γερουλάνου ήταν μια γυναίκα λουσμένη στο φως. Ο θάνατός της είναι τεράστια απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και όλους τους ανθρώπους που έζησαν και δούλεψαν κοντά της.

Άνθρωπος με όραμα και στόχους. Ακούραστη και πάντα χαμογελαστή. Δεν υπερηφανευόταν απλώς για τη σπουδαία καταγωγή της, αλλά πήρε όλα τα θετικά στοιχεία και τα πήγε εκατό βήματα παραπέρα.

Δισέγγονη του Μπενάκη, η Δέσποινα Γερουλάνου, μεγάλωσε σε μια αριστοκρατική οικογένεια. Έμενε πάντα στο σπίτι που μεγάλωσε και καμάρωνε που απλώς άλλαζε ορόφους, για να καταλήξει να ζει στον χώρο που ζούσε η αγαπημένη της γιαγιά.

Η ίδια είχε μεγάλη πίστη στους ανθρώπους, στο ταλέντο τους, στον χαρακτήρα τους. Ήθελε και κατάφερε το Μουσείο Μπενάκη να γίνει ζωντανό σημείο αναφοράς της πόλης. Δεν της χρωστάμε απλώς τη δημιουργία του Πωλητηρίου του Μουσείου, αλλά εκατοντάδες χειροτέχνες και «μάγοι» του κοσμήματος της οφείλουν την παρουσία τους.

Όταν άλλοι ήθελαν το Μουσείο, χώρο που τιμά μόνο το παρελθόν, η Δέσποινα Γερουλάνου ήθελε να του δώσει ζωή. Και κέρδισε απόλυτα το στοίχημα. Και αυτό, όπως και τα περισσότερα που έβαλε στη ζωή της.

Η Ελευσίνα

Εκτός από μια υπέροχη οικογένεια, είχε υιοθετήσει δύο παιδιά, έφτιαξε και έναν κύκλο ανθρώπων που έπιναν νερό στο όνομά της. Όχι επειδή ήταν τόσο γενναιόδωρη μαζί τους, αλλά επειδή τους έβγαζε τον καλύτερό τους εαυτό.

Η Δέσποινα Γερουλάνου μετά από τέτοια διαδρομή και πείρα κλήθηκε μια πολύ δύσκολη στιγμή να «σώσει» στην κυριολεξία την Ελευσίνα. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν έτοιμη να πάρει από την Ελλάδα αυτή την τιμητική διάκριση, εκείνη ήταν η μόνη που μπορούσε να σώσει την παρτίδα. Και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μαζί.

Και ενώ θα μπορούσε να πει «όχι», να μη ρισκάρει το όνομά της και να αποφύγει να πάρει πάνω της μια τέτοια αποτυχία, εκείνη τόλμησε. Πήρε την Ελευσίνα και με την βοήθεια του Μαρμαρινού την ανέδειξε όσο κανείς σε μια υπέροχη τελετή έναρξης. Χαμογελαστή και περήφανη. Κουρασμένη αλλά χωρίς ποτέ να διαμαρτύρεται.

Και ήταν σαν αυτό να ήταν και το τελευταίο πρότζεκτ της ζωή της.

Η Δέσποινα Γερουλάνου θα λείψει πολύ στην οικογένειά της, στους στενούς της συνεργάτες, σε όλους τους υπαλλήλους του Μουσείου Μπενάκη. Θα λείψει σε όλους εμάς που την γνωρίσαμε έστω και λίγο και μοιραστήκαμε τη φλόγα της. Αλλά το όραμα και η δίψα της για δράσεις που θα φέρνουν τον ελληνικό πολιτισμό στην θέση που του αξίζει, είναι κάτι που θα λείψει σε όλους τους Έλληνες.

Η ανακοίνωση της οικογένειας Γερουλάνου

Οι φίλοι και συγγενείς θα αποχαιρετίσουμε τη Δέσποινα Γερουλάνου αύριο Πέμπτη 20 Απριλίου στις 17:30 στη Ριτσώνα. Η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί, αντί στεφάνων να ενισχύσει το έργο του Μουσείου Μπενάκη, με κατάθεση στον ακόλουθο λογαριασμό:

ALPHA BANK

Αριθ. λογαριασμού: 369 00 2002 000759

IBAN: GR31 0140 3690 3690 0200 2000 759

SWIFT CODE (BIC): CRBAGRAAXXX

Στην αιτιολογία κατάθεσης, παράκληση να αναφέρεται το όνομα του καταθέτη και “στη μνήμη Δέσποινας Γερουλάνου”.