Οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας θα πληρώσουν «ακριβά».

Το παραπάνω κατέστησαν σαφές σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους έπειτα από τη συνεδρίασή τους στην Ιαπωνία.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου συμφώνησαν ακόμη να «ενταθούν» και να εφαρμοστούν «πλήρως» οι κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την αναγγελία της Μόσχας πως θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Οι προειδοποιήσεις

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να εντείνουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στον συντονισμό και στην πλήρη εφαρμογή τους (…) και στην καταπολέμηση των προσπαθειών της Ρωσίας και τρίτων μερών να αποφύγουν και να υπονομεύσουν τα τιμωρητικά μέτρα μας», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνόδου στην Καρουιζάουα της Ιαπωνίας.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τρίτα μέρη να σταματήσουν τη βοήθεια στον πόλεμο της Ρωσίας» διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν ακριβά», συνεχίζει το κείμενο των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Θα ενισχύσουμε τον συντονισμό μας για να αποτρέψουμε και για να αντιδράσουμε την προμήθεια όπλων στη Ρωσία από τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε βάρος εκείνων που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται.

Η G7 απαιτεί για ακόμα μια φορά τη Μόσχα να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ καταδικάζει τη ρητορική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η υπουργική σύνοδος είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7, τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Πηγή: ΑΠΕ