Eκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Πανάγιος Τάφος και Θησαυροί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ενα οδοιπορικό στον ιερό Πανάγιο Τάφο με φωτογραφίες και άγνωστες πτυχές της περίτεχνης αρχιτεκτονικής του.

Tα επιβλητικά τοπόσημα των Αγίων Τόπων και οι ανεκτίμητοι θησαυροί του Ορθόδοξου Πατριαρχείου.

AΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

O Θεάνθρωπος Χριστός, η μητέρα του Παναγία, οι προφήτες και αναρίθμητοι άγιοι έζησαν στους Αγίους Τόπους, στα βιβλικά μέρη της Αγίας Γραφής. Είναι τόποι ιεροί με σπουδαία ιστορική και θρησκευτική αξία. Σήμερα, οι Αγιοι Τόποι, έχοντας διανύσει πολυτάραχη ιστορία, αποτελούν κέντρα χριστιανικής αγάπης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Η περιοχή των Αγίων Τόπων, περιλαμβάνει την Παλαιστίνη από τις δύο πλευρές του Ιορδάνη και τη χερσόνησο του Σινά. Το 1857 επετεύχθη η περίφημη «Συνθήκη των προσκυνημάτων», σύμφωνα με την οποία καθορίζονται η κυριαρχία και τα δικαιώματα κάθε Κοινότητας καθώς και η διευθέτηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Διαμέσου των αιώνων, στην Ιερουσαλήμ έλαβαν χώρα ορισμένα από τα πλέον ιστορικά και καθοριστικά γεγονότα, τα οποία εδραίωσαν τη φήμη της. Στη Βίβλο, η Ιερουσαλήμ αναφέρεται για πρώτη φορά ως «Σαλήμ» και έχει ιστορία 3.000 ετών. Είναι κτισμένη τριγωνικά, στην κεντρική οροσειρά της Παλαιστίνης, δυτικά του βορείου άκρου της Νεκράς Θάλασσας. Στο ανατολικό τμήμα, το οποίο είναι το μικρότερο, διακρίνονται δύο λόφοι, ο νότιος Σιών και ο βόρειος Αμωρία. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης υψώνεται το Ορος των Ελαιών, πέραν του οποίου εκτείνεται η έρημος της Ιουδαίας.

Κατά τα χρόνια του Ιησού, η Ιερουσαλήμ ήταν μια περιοχή που περιβαλλόταν από τείχη τεσσεράμισι περίπου χιλιομέτρων, τμήμα των οποίων σώζεται μέχρι σήμερα και χρονολογείται από την εποχή των Τούρκων (1542). Από την ανατολική της πλευρά η πόλη διατήρησε το παλαιό τείχος και από τη βορειοδυτική επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας τον Γολγοθά και τον Πανάγιο Τάφο, όπου στα χρόνια του Χριστού ήταν τμήμα εκτός των τειχών. Η σημερινή Ιερουσαλήμ χωρίζεται στη νέα και την παλαιά πόλη. Η παλαιά πόλη διαιρείται σε εβραϊκό, μουσουλμανικό,

χριστιανικό και αρμένικο τομέα. Η επικοινωνία με τη νέα πόλη γίνεται μέσω οκτώ πυλών. Είναι χαρακτηριστικά τα ονόματα των πυλών, όπως στα βόρεια η Πύλη της Δαμασκού και η Πύλη του Ηρώδη, στα νότια η Πύλη Σιών και η Πύλη των Αφρικανών, στα ανατολικά η Χρυσή Πύλη και η Πύλη του Αγίου Στεφάνου, στα δυτικά η Πύλη του Δαβίδ ή της Γιάφας και η Νέα Πύλη.

Ορισμένες τοποθεσίες, που συνδέθηκαν με τη ζωή του Χριστού, αποτελούν μέχρι σήμερα τόπους προσκυνήματος με ιδιαίτερη σημασία για τους πιστούς. Ο νοτιοδυτικός λόφος της Ιερουσαλήμ, ο λόφος Σιών, είναι ο τόπος όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος, η δίκη του Χριστού μπροστά στους αρχιερείς Αννα και Καϊάφα, η εμφάνιση του Χριστού στον Θωμά και στους Αποστόλους μετά την Ανάσταση, η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, καθώς και η ίδρυση Εκκλησίας.

Περίπου δύο χιλιόμετρα ανατολικά των τειχών της Ιερουσαλήμ, στους πρόποδες του Ορους των Ελαιών, βρίσκεται ο Κήπος της Γεθσημανής. Αποτελεί ένα μέρος που είχε διαβεί πολλές φορές ο Ιησούς. Εκεί κτίστηκαν πλήθος εκκλησιών όπως το προσκύνημα της Ανάληψης του Χριστού, η εκκλησία Ελαιώνας, δημιούργημα της Αγίας Ελένης, λείψανα της οποίας βρίσκονται στην εκκλησία Πάτερ Ημών.

Η Γεθσημανή βρίσκεται τοποθετημένη στο βάθος ενός χειμάρρου που ονομάστηκε «Χείμαρρος των Κέδρων», τοποθεσία όπου, κατά τις χριστιανικές παραδόσεις, έλαβε χώρα η θεϊκή κρίση.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, από τη Γεθσημανή ξεκίνησε ο δρόμος του μαρτυρίου του Χριστού, τόπος όπου ο Χριστός έκανε την τελευταία του προσευχή την παραμονή της σταύρωσής Του, κι εκεί όπου δέχτηκε το φιλί της προδοσίας από τον Ιούδα και συνελήφθη από τους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου. Επιπλέον, κατά την παράδοση, στη Γεθσημανή έχει ταφεί η Θεοτόκος, σε σημείο όπου κτίστηκε σταυροειδής Ναός, η πρώτη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πιθανώς την εποχή του αυτοκράτορα Μαρκιανού (450-457) και του πρώτου πατριάρχη της Ιερουσαλήμ.

Ο Ναός αποτελεί μέχρι τις μέρες μας ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα της χριστιανοσύνης.

Τέλος, στην περιοχή αυτή τοποθετείται και το προσκύνημα του πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ

Ο Ναός της Αναστάσεως ή Πανάγιος Τάφος, όπως επικράτησε να λέγεται, είναι ο αρχαιότερος και σπουδαιότερος Ναός της χριστιανοσύνης και της ανθρωπότητας. Βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης, κτισμένος στον λόφο του Γολγοθά, εκεί όπου σύμφωνα με τα ιερά κείμενα έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. Η στιγμή κατά την οποία ο προσκυνητής βρίσκεται ενώπιον του Ιερού Ναού είναι, από πολλές πλευρές, η συγκλονιστικότερη της πνευματικής ζωής, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης του χριστιανού.

Τα θησαυρίσματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη.

Ακόμη

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

Από τον Ρούντολφ Στάινερ.

Ο δεύτερος τόμος του συγκλονιστικού έργου.

Μια διεισδυτική ματιά γύρω από τα μυστηριακά κείμενα και τους συμβολισμούς της «Αποκάλυψης», του σπουδαιότερου προφητικού βιβλίου των ιερών γραφών.

Το τελευταίο και κορυφαίο προφητικό βιβλίο των ιερών γραφών, που εξακολουθεί, μέσω των συμβολισμών του, να αποτελεί το κείμενο όλων των καιρών και όλων των γενεών.

Η «Αποκάλυψη» του αγίου Ιωάννη, κατά τον Στάινερ, προσφέρει συμβολικά τις εμπειρίες που βιώνει ο μυημένος στα Μυστήρια του Χριστιανισμού.

Ολόκληρη η εξέλιξη της ανθρωπότητας ξετυλίγεται βήμα βήμα μπροστά στα μάτια μας.

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τον μελετητή και περισσότερη τροφή για σκέψη δίνεται στον στοχαστή. Αλλά για κείνον που ενδιαφέρεται για τη δική του πνευματική εξέλιξη, και κατά συνέπεια για την εξέλιξη της ανθρωπότητας μια και είναι ένα άτομό της, ανοίγονται τέτοια μυστηριακά βάθη και σχίζονται τόσα πέπλα, ώστε να νιώσει ότι κρατά στα χέρια του ένα θησαυρό.

Στο έργο αυτό ο Στάινερ μας δίνει το κλειδί για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στα άδυτα των μυστηρίων της «Αποκάλυψης» και όχι μόνο.

Μαζί

National Geographic Traveller

Ταξιδεύουμε μέσα από τις σελίδες του εμβληματικού περιοδικού σε

Καλιφόρνια, Οαχάκα, Μποτσουάνα, Βιέννη!

Μόνιμες στήλες

Από άκρη σε άκρη: Βαλένθια

Προσωπικός ξεναγός: Σαν Χοσέ

Σαββατοκύριακο στη… Σαραγόσα

Μένουμε Ελλάδα: Πάτμος

Διαμονή: Τορόντο

Γεύσεις: Αργκίλ.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90

(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Πανάγιος Τάφος»: €1,00  «Αποκάλυψη του Ιωάννου #2»: €0,90)