Νέο ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει η τουριστική κίνηση κατά το Πάσχα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ακόμη και τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Με κάθε μέσο γίνεται η έξοδος του Πάσχα, καθώς οι περισσότερες περιοχές, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα, έχουν πληρότητες που ξεπερνούν ακόμη και το 90%.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα τα επίπεδα του 2019.

Το Πάσχα με τα τοπικά έθιμα, έλειψε σε πάρα πολλούς τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά χωριά φέτος να έχουν την τιμητική τους.

Σε Παρνασσό και Αράχοβα η πληρότητα αγγίζει το 80%. «Έριξε προχθές χιόνι, οπότε έχει φρέσκο και το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό. Η Αράχοβα έχει πληρότητα 80%», λένε οι επιχειρηματίες.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνουν το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πιερία, η Μεσσηνία, το Ξυλόκαστρο, τα Μετέωρα, το Πόρτο Χέλι και τα Ζαγοροχώρια.

Σε νησιά

Μπορεί η Μύκονος και η Σαντορίνη να διεκδικούν σημαντικά μερίδια του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο τα περισσότερα ελληνικά νησιά ποντάρουν τις μέρες του Πάσχα να αυξήσουν τις τουριστικές ροές τους και να μπουν με το δεξί στην νέα τουριστική σεζόν.

Όπως για παράδειγμα, νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος, τα Κύθηρα.

Όσοι επιλέξουν κοντινούς προορισμούς θα έχουν την επιλογή ενός οικονομικότερο πακέτου.

Ένας από αυτούς είναι ο Πόρος. Μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον Πόρο οδικώς, αφού απέχει μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα.

Για τον Πόρο, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να μεταβεί μέχρι τον Γαλατά και να πληρώσει για βενζίνη 24 ευρώ και 4 ευρώ διόδια . Οι αναχωρήσεις των μικρών ferry είναι κάθε 30 λεπτά, η τιμή του εισιτηρίου είναι 1 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και από 6,5 ευρώ  για το αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει το καράβι, θα πληρώσει 32 ευρώ το άτομο, δηλαδή μια 4μελης θα πληρώσει πήγαινε – έλα 256 ευρώ.

Πάσχα σε θρησκευτικούς προορισμούς

Αρκετοί είναι εκείνοι που θα κάνουν Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης, αφού φέτος η πληρότητα φτάνει ακόμα και το 100%, καθώς το θρησκευτικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.

Παρόλα αυτά, πολλοί νέοι φέτος έχουν ήδη φτάσει στην Τήνο. «Πιστεύω θα είναι από τα πιο καλά Πάσχα και θα έχει πολύ κόσμο το νησί μας», λένε οι επιχειρηματίες.

Και φέτος η Άνδρος ακολουθεί τις παραδόσεις και δημιουργεί την απαραίτητη κατανυκτική ατμόσφαιρα που οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας επιβάλλουν.

Από τις εκδηλώσεις δε λείπουν τα εντυπωσιακά βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης. Από τον Μάρτιο, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες.

«Η πληρότητα είναι στο 80 – 90 % και οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια».

Πάσχα στο Μπαλί

Εδώ και δύο μήνες είναι sold out α οργανωμένα ταξίδια για το εξωτικό Μπαλί και την Κούβα.

«Ακόμα και τα μακρινά, το Μπαλί, είχε μεγάλη ζήτηση. Η Κούβα ήταν sold out από νωρίς. Το Μπαλί έρχεται στις 2.000€ και η Κούβα της 2.500€. Η Κούβα έχει γεμίσει πριν δύο μήνες», λέει η ταξιδιωτική πράκτορας, Μαρία Αλιγάκη.

Όλα τα στοιχεία των προκρατήσεων και κρατήσεων του πρώτου τριμήνου, δείχνουν ότι το 2023 θα εξελιχθεί καλύτερα από το εξαιρετικό τουριστικά 2022.

Όσον αφορά τους προορισμούς του εξωτερικού, οι Έλληνες προκρίνουν Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ν. Γαλλία, το Παρίσι, η Βουδαπέστη, το Στρασβούργο, η Κύπρος, η Βιέννη, το Μπριζ αλλά και την Αμερική.

Επιπλέον, τα Ιεροσόλυμα, η Κωνσταντινούπολη και η Αίγυπτος, λόγω των Πατριαρχείων τους, αποτελούν για άλλη μια χρονιά πόλο έλξης των Ελλήνων, στο πλαίσιο του θρησκευτικού ιδεώδους.

Σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν ταξίδια στο εξωτερικό, με αναλογία 7 (εξωτερικό) προς 3 (Ελλάδα).