Το ζήτημα της προμήθειας από την Ελλάδα των ελικοπτέρων Black Hawk, UH-60M ήρθε για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια με αφορμή την αποστολή στις ΗΠΑ επίσημου αιτήματος για την απόκτησή τους. Η επιστολή αιτήματος προς τις ΗΠΑ προκειμένου να δρομολογηθεί η υπογραφή της απαιτούμενης για την απόκτηση Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (Letter of Request – LoR για Letter of Offer & Acceptance) αφορά συμφωνία μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Service) Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, ενώ στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξει ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας FMFν(Foreign Military Funding) που αφορά ένα σύστημα συνδυασμού δανείων και επιχορήγησης.

Παράδοση από το 2025 έως το 2027

Εξελίξεις ωστόσο δεν αναμένονται πριν από το τέλος του χρόνου, αφού η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ίδια με αυτή για την απόκτηση των F-35 και η απαιτούμενη επιστολή αποδοχής δεν αναμένεται να έχει υπογραφεί – εφόσον και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θελήσει να συνεχίσει τη διαδικασία – πριν από το τέλος του έτους. Η στόχευση του αιτήματος που έστειλε η Αθήνα αφορά την απόκτηση των 35 ελικοπτέρων (24+11 ως δικαίωμα προαίρεσης) και αφορά τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού, με τα τέσσερα από αυτά να προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ενώ πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι πέραν της LoR για τα 35 Black Hawk που ήδη εστάλη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραγγελθούν ακόμα 14 για την Πολεμική Αεροπορία, φτάνοντας τελικά συνολικά τα 49 ελικόπτερα.

Εάν ο συγκεκριμένος προγραμματισμός ακολουθηθεί και από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, στόχος της Ελλάδας είναι να ενταχθεί στο πολυετές πρόγραμμα 10 (MY-X) των ΗΠΑ, προκειμένου να «κλειδώσει» την τιμή και να εξασφαλίσει θέση στη σειρά παράδοσης, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να ξεκινήσει ίσως από το 2025 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

«Ομοιοτυπία στις Ενοπλες Δυνάμεις»

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, Γρηγόρης Κουτσογιάννης, αναφερόμενος στην τελευταία έκδοση των Black Hawk, λέει ότι αυτό «σχεδιάστηκε σύμφωνα με αυστηρά στρατιωτικά πρότυπα για τη δημιουργία ενός στιβαρού, ανθεκτικού και αξιόπιστου ελικοπτέρου γενικής χρήσης και επίθεσης» και έχει περισσότερες από 15 εκατομμύρια ώρες πτήσης εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια έχουν υπηρετηθεί σε μάχες. Σημειώνει ότι εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στην απόκτηση των Black Hawk και λόγω της σημαντικής ομοιότητας με το Sea Hawk, αυτό «θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και την ομοιοτυπία μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωναν στα «ΝΕΑ» πως η επιστολή του LoR ήταν το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία.