Έφυγε από τη ζωή ο Ιάπωνας συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο, σε ηλικία 71 ετών. O πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, ο οποίος είχε συνθέσει μουσική για πολλές ταινίες, πέθανε στις 28 Μαρτίου ύστερα από μάχη με τον καρκίνο με τον οποίο είχε διαγνωστεί το 2020.

«Έζησε με τη μουσική μέχρι το τέλος» ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα του στον επίσημο ιστότοπό του και εξηγεί μεταξύ άλλων ότι ο καλλιτέχνης είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο γεννήθηκε στο Τόκιο

Σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο, πήρε μεταπτυχιακό και άρχισε να εργάζεται ως μουσικός. Σχημάτισε την YMO με τους Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi το 1978. Η καινοτόμος μουσική που χρησιμοποιεί πλήρως τα συνθεσάιζερ ονομάζεται techno pop και έχει δημιουργήσει αίσθηση στην Ιαπωνία και έχει σημειώσει επιτυχία, όπως εμφανίσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία του 1983 «Merry Christmas on the Battlefield» σε σκηνοθεσία Nagisa Oshima και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Το θεματικό τραγούδι που συνέθεσε εξακολουθεί να αγαπιέται σε όλο τον κόσμο. Το 1987 εμφανίστηκε στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Γκράμι.