Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των Αρχών για την ανεύρεση όπλων και άλλων στοιχείων για την υπόθεση τρομοκρατίας, μετά τις συλλήψεις δύο Πακιστανών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πολύνεκρο χτύπημα, στο εστιατόριο στου Ψυρρή που βρίσκεται στο κτίριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή εκεί που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας στην καρδιά της Αθήνας.

Οι αρχές αναζητούν στοιχεία για ύπαρξη κυκλώματος όπλων που ενδεχομένως να ξεκινούσε από τις φυλακές.

Σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο πάντως «δεν απαιτείται η τέλεση της πράξης, δεν απαιτείται η ύπαρξη όπλων, αρκεί η πρόθεση και η συζήτηση».

«Αρκεί η πρόθεση – Δύο άτομα δεν συνιστούν τρομοκρατική οργάνωση»

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε στην «Κοινωνία Ωρα MEGA», ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών, τo πλαίσιο που διέπει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

«Πρόκειται για την παράγραφο 2 του άρθρου 187Α του αντιτρομοκρατικού νόμου που ισχύει για πρώτη φορά σε τόση μεγάλη κλίμακα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, όποιος ενταχθεί σε μία οργάνωση που έχει σκοπό και πρόθεση να τελέσει μια τρομοκρατική πράξη, τότε δεν απαιτείται η τέλεση της πράξης, δεν απαιτείται η ύπαρξη όπλων, αρκεί η πρόθεση και η συζήτηση».

Η μη διάπραξη της ενέργειας συνιστά μία ελαφρυντική περίσταση, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο και διευκρίνισε  ο κ. Λιόλιος ότι τα δύο άτομα δεν συνιστούν τρομοκρατική οργάνωση, «συγκεκριμένα η τρομοκρατική οργάνωση πρόκειται για τρία ή περισσότερα άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας.

Ο ίδιος σημείωσε, πως  η Ελλάδα γενικά θεωρείται μία ασφαλής χώρα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διεθνούς τρομοκρατίας.

Στον ανακριτή οι συλληφθέντες

Στις 12.00 το μεσημέρι, οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί, θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή, ωστόσο αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση  καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να “στρατολογήθηκαν” με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για ανθρώπινη απώλεια, από κλάδο των “Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης”.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής με την κωδική ονομασία «Υάκινθος», για άτομα που τυχόν είχαν στρατολογήσει οι δύο συλληφθέντες (ο 27χρονος Χαϊντέρ που ζούσε στη Ζάκυνθο και ο 29χρονος Χουσεΐν που ζούσε στη Λακωνία), προκειμένου να συμμετέχουν στη τελική φάση του σχεδίου τους.

Οι αστυνομικοί αναμένουν τις απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για τα ευρήματα στους χώρους που διέμεναν οι δυο συλληφθέντες ενώ αναζητούν και την ομάδα υποστήριξης που θα είχαν οι φερόμενοι ως  τρομοκράτες.