Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το «τρομοκρατικό δίκτυο» στο οποίο φέρονται ν’ ανήκουν οι δύο Πακιστανοί, που συνελήφθησαν, ενώ στόχευαν «να πραγματοποιήσουν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή, με ανθρώπινα θύματα, στην περιοχή Ψυρρή».

Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες, αλλά σε κάθε περίπτωση επιλεκτικές διαρροές, στο πλαίσιο της επιχείρησης, που φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος», εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ως μέλη της τρομοκρατικής ομάδας, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες των συλληφθέντων οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες των συλληφθέντων με τον καθοδηγητή τους

Η επιχείρηση, ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα συγκρότησης τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Η αντιτρομοκρατική συνέλαβε τον 27χρονο Χαϊντέρ που ζούσε στη Ζάκυνθο και τον 29χρονο Χουσεΐν που ζούσε στη Λακωνία. Είχαν μπει παράνομα στη χώρα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια κι εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες. Η σύλληψή τους, έγινε με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης, ενώ κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνομιλίες, με τον φερόμενο αρχηγό.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην χαρτογράφηση κινήσεων, διασυνδέσεων και τελικά στην ταυτοποίηση δύο κατηγορούμενων. Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 80 άτομα επισκέπτονταν καθημερινά το εστιατόριο – συναγωγή που φέρεται να είχε στοχοποιηθεί.

Ως εγκέφαλος του δικτύου που φέρεται να υπέδειξε και τον συγκεκριμένο χώρο στου Ψυρρή, εμφανίζεται άνδρας πακιστανικής καταγωγής, με έδρα το Ιράν και φέρεται να δρούσε εν ονόματι της ομάδας «Δύναμη Κουντς» (Quds Force) των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο 30χρονος έβρισκε αλλοδαπούς που δεν είχαν ποινικό μητρώο και δεν είχαν εντοπιστεί από τις αρχές τρίτων κρατών και τους χρησιμοποιούσε ως πληρωμένους εκτελεστές, καθώς ήταν δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Συνομιλίες σοκ

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια των ερευνών προκύπτει ότι ο 27χρονος Χαϊντέρ θεωρείται ο βασικός «εκτελεστής» του σχεδίου που είχε καταστρώσει ο 30χρονος.

Από τις συνομιλίες που έχουν εντοπίσει ως τώρα οι αστυνομικοί έχει διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν για κάθε νεκρό στο εβραϊκό εστιατόριο στο Ψυρρή θα έφταναν τις 15.000 ευρώ ενώ ο 30χρονος για να τους πείσει να υλοποιήσουν το σχέδιο τους είχε πει πως είχε εξασφαλίσει τον τρόπο διαφυγής τους με τελικό προορισμό το Ιράν όπου θα άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός των προθέσεων των τρομοκρατών με τον «εγκέφαλο» της ομάδας να υποστηρίζει  ότι θέλει τουλάχιστον 50 νεκρούς και βίντεο που να φαίνονται τα τραύματα από το αιματοκύλισμα που είχαν σκοπό να προκαλέσουν.

Αναλυτικά ο διάλογος

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Δύο τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία.

Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;

Χαϊντέρ: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Μάλιστα το MEGA δημοσίευσε και δεύτερη συνομιλία του «εγκεφάλου» με τον Χαΐντερ, η οποία δείχνει ότι υπήρχαν κι άλλοι τρομοκράτες που υπήρχαν στην ομάδα.

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Εσύ κάνε μου την χάρη να φτιάξεις βίντεο και φωτογραφίες. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε όπως είπαμε η λύση είναι με ήρεμο τρόπο να πάει κάποιος να κάνει δυο τρεις φωτογραφίες και να έρθει πίσω χωρίς να τον αντιληφθεί κάνεις. Δεν θα του κάνουν έλεγχο. Να βρεις έναν τρόπο να γίνει κάτι

Χαϊντέρ: Άκου. Έχω ένα άλλο φιλαράκι σε άλλο νησί που έχει τρία όπλα και πιστολιά. Και εκείνος λέει πως μόλις τελειώσουμε με τις ελιές να είμαστε δυο τρία άτομα να τους καθαρίσουμε επι τοπίου και μετά να στείλουμε το βίντεο. Ο άλλος λέει να είμαστε οι δυο μας.

Προσπάθησαν να στρατολογήσουν κι άλλους

Οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Πλέον οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται στο δίκτυο υποστήριξης των τρομοκρατών και αν είχαν και άλλους συνεργούς στην Ελλάδα.

Κύκλοι της ΕΥΠ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από τη Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν.

Οπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές του εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητα και γνωρίζονταν από πριν.

Το προφίλ του καθοδηγητή

Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Ο 27χρονος και ο 29χρονος βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα περίπου τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνταν σε διάφορα σπίτια ομοεθνών τους και μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, όπου απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες.

Στην Αθήνα διέμεναν στους Αγίους Αναργύρους, σε δύο σπίτια ομοεθνών τους από την ίδια περιοχή του Πακιστάν, τα οποία ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.