Στο στόχαστρο του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη (νέα) πρόταση, πρωθυπουργός σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα βγεί πρώτο στις εκλογές του Μαΐου.

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα (23.03.2023) στο Πρώτο Πρόγραμμα και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χθες, στην ΕΡΤ.

«Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών επί της αρχής»

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή σταθερή κυβέρνηση με ανοιχτό πνεύμα στις συνεργασίες. Δηλαδή με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση για να διαχειρισθούν τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα που έχει η χώρα μας και αποκαλύφθηκαν και στα Τέμπη. Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών επί της αρχής και επί της ουσίας, το έχει αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης.

Από το 2019 έχει απευθύνει ένα μεγάλο κάλεσμα και σε ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ανταποκριθεί άνθρωποι σε αυτό το κάλεσμα και έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε όλοι μαζί λύση στα διαχρονικά προβλήματα», είπε ο Άκης Σκέρτσος.

Και πρόσθεσε, σχολιάζοντας την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη: «δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος (…)

Δεν μας ενδιαφέρει μια εγωιστική κατάληψη σε καρέκλες της εξουσίας, μας ενδιαφέρει να πάμε τη χώρα μπροστά. Και μας ενδιαφέρει να έχουμε μια ιδεολογική ειλικρίνεια και εντιμότητα σε σχέση με τις λύσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι».

Σχετικά με τη συνέντευξη του Ανδρουλάκη

Ο Άκης Σκέτσος τόνισε ότι από τη συνέντευξη Ανδρουλάκη «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών. Τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».

Αντιθέτως, συμπλήρωσε, «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι έχει διαχειρισθεί με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο πρωτοφανείς ιστορικές κρίσεις. Οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς με αυτόν τον πρωθυπουργό στο τιμόνι. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή – παρότι υπάρχει μια μικρή πτώση σε όλα τα κόμματα λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών – δίνουν προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία και αναγνωρίζουν στον κ. Μητσοτάκη ότι αυτόν εμπιστεύονται να κυβερνήσει τη χώρα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και στην επισήμανση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν πολιτική ανατροπή, ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι «βλέπουμε μια συνολική απώλεια εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα. Είναι εύλογο. Εγώ ταυτίζομαι απόλυτα και με τον θυμό και με τη θλίψη που έχει προκαλέσει το δυστύχημα των Τεμπών». Είναι, άλλωστε, «πολύ εύλογη η αμφισβήτηση προς το πολιτικό σύστημα, είναι εμφανείς οι διάχυτες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στον ΟΣΕ».

«Έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε την οικονομία»

«Χρειαζόμαστε μια πάρα πολύ ψύχραιμη αποτίμηση των προτάσεων διακυβέρνησης που είναι πάνω στο τραπέζι. Εμείς λέμε ότι έχουμε πάει μπροστά τη χώρα από το 2019, έχουν σημειωθεί και κάποιες σοβαρές αστοχίες. Τις αναγνωρίζουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τις λύσουμε.

Το περιβάλλον πολυ-κρίσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή διεθνώς το έχουμε αντιμετωπίσει χάρη στη μονοκομματική κυβέρνηση με σχετική επιτυχία», ανέφερε εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι «μας έχουν χτυπήσει πολύ λιγότερο από άλλες χώρες.

Έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε την οικονομία και να την μεγεθύνουμε παρά τις κρίσεις. Χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση με πνεύμα συνεργασιών όμως. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που κάνει ανοίγματα πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης και του κόμματος», κατέληξε.

Στα Τέμπη χάσαμε τη μάχη

«Έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα κράτος το οποίο διαχρονικά έχει συσσωρεύσει πολλές στρεβλώσεις. Εμείς δίνουμε μια μάχη, είναι μια άνιση μάχη […] Κάποιες φορές κερδίζουμε τη μάχη, άλλες φορές χάνουμε τη μάχη. Στα Τέμπη την χάσαμε τη μάχη, όμως δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό το βαθύ αναχρονιστικό κράτος και ήδη χθες δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε αυτή τη σύγκρουση. Έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις…», είπε ακόμη.

Κίνηση πρώτη, η ανακοίνωση από τον Κωστή Χατζηδάκη της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ένα σύνολο ΔΕΚΟ, στις μεταφορές, στα ΕΛΤΑ κ.α. «Στο δημόσιο τομέα έχουμε το αντίθετο πρόβλημα από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ένα χαλαρό εργοδότη, όχι ένα σκληρό εργοδότη, ο οποίος αυθαιρετεί σε βάρος του εργαζομένου, όπως μπορεί να συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα […] εδώ θα φανεί και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών να στηρίξουμε το Δημόσιο που θέλουμε. Μια ανάληψη ευθύνης σε όλη την πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης».

Κίνηση δεύτερη, «ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι ερχόμαστε να συγκρουστούμε με ένα περιβάλλον ανομίας που διαπιστώνεται ότι υπάρχει στη Μύκονο. Θα ενισχύσουμε, με δυνάμεις που θα έλθουν από την Αθήνα, και την τοπική αστυνομία, και τις αρχές της πολεοδομίας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κύκλωμα εκεί που καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μετάβαση»

Επανερχόμενος δε, στο γενικό ζήτημα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μετάβαση. Κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός Ευρώπης πριν λίγα χρόνια. Δεν είμαστε μια χώρα τόσο “κανονική”, όσο θα θέλαμε. Προσπαθούμε να γίνουμε, τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σημαντικές νίκες. Πράγματα που για την Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια θα φαίνονταν αδιανόητα.

Διαχειριστήκαμε υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα σημειώνει αυτή τη στιγμή διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανεργία πέφτει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε δώσει τρεις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τρεις πρόσθετοι μισθοί έχουν προστεθεί στους χαμηλόμισθους».

Όμως, διευκρίνισε, «ο πυρήνας του προβλήματος είναι η αλλαγή κουλτούρας. Η ανάληψη ευθύνης είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη, θέλει χρόνο και συστράτευση σε όλα τα επίπεδα. Και της πολιτικής ζωής και της δημόσιας διοίκησης. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός να ξέρουν τι κάνει ο κάθε σταθμάρχης και πώς διαχειρίζονται τις υποχρεώσεις τους».

Και για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ειδικότερα, «έχουμε ευθύνη γιατί το σύστημα αυτό δεν ολοκληρώθηκε, όπως όφειλε να είχε ολοκληρωθεί. Έχουμε ευθύνη επίσης γιατί αυτή η χαλαρή εργασιακή κουλτούρα εντός του ΟΣΕ δεν πολεμήθηκε στη ρίζα της. Αυτές είναι οι ευθύνες μας και τις αναλαμβάνουμε στο ακέραιο. Θα συγκρουστούμε με οποιονδήποτε στέκεται απέναντι σε αυτές τις αλλαγές», διεμήνυσε ακόμη.

«Να μας πει τι λάθος έκανε το 2015 – 2019 και καταψηφίσθηκε»

Στο σημείο αυτό ο Άκης Σκέρτσος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας τον για το γεγονός ότι, όπως είπε, «δηλώνει αλάνθαστος παρότι ηττήθηκε πολιτικά η πρόταση διακυβέρνησης». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «δεν έχει καμία αλλαγή στην κυβερνητική του ομάδα.

Επανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια και εισηγείται στον ελληνικό λαό την ίδια και απαράλλακτη ομάδα και μυαλά, έχουν επαναφέρει τον κ. Πολάκη». Στον αντίποδα, «ο κ. Μητσοτάκης, αν έχει δείξει κάτι, είναι ότι είναι ένας έντιμος πολιτικός ηγέτης. Όταν γίνεται λάθος, το αναγνωρίζει με ειλικρίνεια και θάρρος. Παίρνει την ευθύνη και λέει ότι “εγώ, αυτό το λάθος θα το διορθώσω, θα το αλλάξω”. Νομίζω ότι στη σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν το έχουμε δει σε άλλο πολιτικό ηγέτη».

Επιστρέφοντας δε, στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση την χαρακτήρισε «απολύτως άτοπη και υποκριτική» – και αυτό γιατί «προέρχεται από έναν πολιτικό φορέα που δεν έχει κάνει τη δική του αυτοκριτική. Εγώ θα περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που απαρτίζεται και από νέα στελέχη και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, να έχει δείξει μια στοιχειώδη αυτοκριτική. Να μας πει τι λάθος έκανε το 2015 – 2019 και καταψηφίσθηκε».

«Έχουμε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι ίδιο και απαράλλακτο»

Συνεπώς, συμπέρανε για το θέμα, «έχουμε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι ίδιο και απαράλλακτο. Κουνάει τη σημαία της ηθικής ανωτερότητας και του ηθικού πλεονεκτήματος, το οποίο έχει καταρρεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε και το ΠΑΣΟΚ που θέτει κάποιους εξωπραγματικούς όρους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Άρα, τίθεται το ζήτημα, “Ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και των λαθών που έχουν γίνει αλλά και των λύσεων για να πάμε μπροστά;”», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα με το νερό και τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση πως η διαχείριση των υδάτινων πόρων ανατίθεται σε ιδιώτες, ο Άκης Σκέρτσος είπε: «Και τα fake news έχουν τα όριά τους. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, είναι φυσικό μονοπώλιο. Ανήκει στο κράτος, ανήκει σε εταιρείες του κράτους, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών.

Άλλη μία σύγκρουση με μια κακή όψη του παρακράτους

Αυτό που ψηφίσθηκε αυτήν την εβδομάδα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι άλλη μια σύγκρουση με μια κακή όψη του ελληνικού κράτους που αφήνει αρρύθμιστη τη λειτουργία των δημόσιων φορέων, των 295 δημοτικών οργανισμών που διαχειρίζονται το νερό σε όλη την Ελλάδα. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σπατάλη νερού και σε πολλές περιπτώσεις και υπερκοστολόγηση».

Και παραπέρα, «υπάρχει μια κρατική δομή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δεν μπορεί να κάνει το σωστό έλεγχο στο νερό, που θέλουμε. Δημιουργούμε μια ανεξάρτητη αρχή που θα έχει τα εργαλεία, το κατάλληλο προσωπικό και τη θεσμική συνέχεια και ανεξαρτησία ώστε να μπορεί να ελέγχει τους δημοτικούς αυτούς οργανισμούς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Είναι άλλη μια όψη του κράτους μας που θέλουμε να βελτιώσουμε», επιχειρηματολόγησε για το συγκεκριμένο θέμα. Ενώ, απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, ο κ. Σκέρτσος αντέδρασε λέγοντας: «Όλα τα υπόλοιπα είναι ιδεοληψίες, παίζουν με ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα».