Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τον Εμανουέλ Μακρόν, για όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα, και τα συνδικάτα να προετοιμάζονται για άλλη μια γενική απεργία, η Γαλλία αναμένεται να ζήσει αύριο, Πέμπτη, ακόμα μία «θερμή» ημέρα.

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι ο Μακρόν είναι «ένας όλο και πιο μοναχικός άνθρωπος», που «περιφρονεί τους Γάλλους» και επιδεικνύει «αντικοινοβουλευτισμό», ενώ ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, επέκρινε την «αλαζονεία» του αρχηγού του κράτους, ο οποίος ζει «εκτός πραγματικότητας».

«Περιφρονεί τους διαδηλωτές», λένε τα συνδικάτα

Από την πλευρά των συνδικάτων, ο επικεφαλής της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, δήλωσε ότι όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν είναι εξωφρενικά και δείχνουν ότι περιφρονεί τους ανθρώπους που διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι οδοκαθαριστές ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν την απεργία τους έως και την ερχόμενη Δευτέρα, με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στους δρόμους.

Την Πέμπτη, αναμένεται ότι εκατομμύρια Γάλλοι θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν εκ νέου, με τις αστυνομικές αρχές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για έκτροπα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οργή προκάλεσε η συνέντευξη Μακρόν

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία και να θέσει σε εφαρμογή το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα ως το τέλος του χρόνου δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τετάρτη σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα κρατικό και έναν ιδιωτικό.

Μία συνέντευξη, που είχε ως στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά φαίνεται ότι πέτυχε ακριβώς το αντίθετο…

Ο Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Δήλωσε ωστόσο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν αναγκαία και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

Κατηγόρησε τα συνδικάτα

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο, ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση.

Και δήλωσε διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, που εμφανίζουν υψηλά κέρδη, να αναδιανείμουν τμήμα τους στους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Μακρόν ανέφερε ότι δεν διεφάνη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και ότι εμπιστεύεται την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν δήλωσε πως, αρκετές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως«η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα προτιμούσα να μην την κάνω»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ