Ταυτόχρονα με τη «θεσμική αντεπίθεση» που θέλει πλέον να προβάλλει το Μαξίμου σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο επιχειρείται πλέον ταχύτερος βηματισμός – ως έναν βαθμό αυτός κρίνεται αναγκαίος και υπό την πίεση του χρόνου μέχρι τις εκλογές – σε πρωτοβουλίες που θα διευρύνουν τον δημόσιο διάλογο.

Αυτά τα «ανοίγματα» της κυβέρνησης, δυόμισι εβδομάδες μετά την τραγωδία των Τεμπών που πάγωσε ξαφνικά τον χρόνο, ξεκινούν πια με επίκεντρο το πεδίο της οικονομίας.

Τις προηγούμενες ημέρες το θέμα του κατώτατου μισθού, ή ακριβέστερα ο τρόπος και ο χρόνος της ανακοίνωσης της αύξησης που θα ισχύει από την 1η Απριλίου, προβλημάτισε έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα το Μαξίμου δεν ήθελε να εκπέμψει προς την κοινωνία το παραμικρό σήμα «αλλαγής σελίδας», αντίθετα ήθελε να δείχνει πως κινείται μονοθεματικά, γύρω από τη δρομολόγηση απαντήσεων για κάθε πτυχή που απορρέει από το φριχτό δυστύχημα στα Τέμπη. Εξ ου και το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο δεν έπιασε – όπως θα γινόταν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες – το θέμα των μισθών.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Χατζηδάκη

Η εικόνα αλλάζει σήμερα καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Μαξίμου νωρίς το πρωί (κατά τις 10:00) προκειμένου να παραδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την έκθεση του ΚΕΠΕ και να συζητήσουν τις ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Μία ώρα μετά το τετ α τετ, από το υπουργείο Εργασίας θα αποκαλυφθεί το ύψος της αύξησης.

Όχι με γραπτή ανακοίνωση, αλλά με κανονική συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου υπουργού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μείνει εκτός κάδρου ούτε ο πρωθυπουργός, καθώς προδιαγράφεται μια δήλωσή του για τις αποφάσεις – το λιγότερο. Και μόνο αυτά λένε πολλά για το βήμα που ανοίγει πλέον η κυβέρνηση.

Ηδη έχουν «ακυρωθεί» οι προσδοκίες για προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και με βάση όλες τις πληροφορίες αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 7,5%, αντίστοιχης δηλαδή με εκείνης των αυξήσεων για τους συνταξιούχους.

«Ρεαλιστική ισορροπία»

Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές ανακοινώσεις θα επηρεάσουν πάνω από 600.000 εργαζόμενους ενώ ο κατώτατος μισθός θα ισχύει κανονικά, όπως έχει πει ο Μητσοτάκης, από 1η Απριλίου. Ο Χατζηδάκης προδιαγράφεται στο μεταξύ να μιλήσει για ρεαλιστική ισορροπία ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων, στις ανάγκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στα δημοσιονομικά όρια.

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί όμως και η «ανάσα» που θα προκύψει για χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων και παροχών της ΔΥΠΑ.

«Πάμε καλύτερα…»

Η οικονομία εξακολουθεί να προβάλλεται ως ισχυρό χαρτί από την κυβέρνηση, αλλά και να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα πεδία συγκρίσεων όταν έρθει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης, παρά τις μεταβολές που αποτυπώνονται προς το παρόν δημοσκοπικά λόγω της τραγωδίας.

«Η σημαντικά καλύτερη του προϋπολογισμού απόδοση των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι αυτό «ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διαδοχικές αντιξοότητες και επιβεβαιώνει, έμπρακτα, την πολύ ισχυρή, αναπτυξιακή δυναμική την οποία έχουν επιτύχει οι κυβερνητικές πολιτικές».

Η κυβέρνηση έφερε επιπλέον στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο «πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Με αυτό αναβιώνουν μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις οφειλών 72 και 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έρχεται νέα ρύθμιση σε 36-72 δόσεις.

Υλοποίηση εξαγγελιών

Η κυβέρνηση θέλει να στείλει αποτελεσματικά το μήνυμα της υλοποίησης όλων των τελευταίων εξαγγελιών – «θετικών» μέτρων προς την κοινωνία, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε αποχή από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης: έκτακτη στήριξη 200-300 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (ως το τέλος του μήνα), τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα (από τις 3 Απριλίου), κατάργηση των προστίμων 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης, παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους για εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό κ.λπ.

«Δώστε προσοχή στα μικρά και στα μεγάλα»

Το Μαξίμου έχει επιστρέψει στην εντολή προς κυβέρνηση και κόμμα να ρίχνουν το βάρος στα «μικρά» και στα «μεγάλα». Ενδεικτικές οι χθεσινές αναφορές δια στόματος του κυβερνητικού πορτ παρόλ Γιάννη Οικονόμου στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Δευτέρα αν και σε περιορισμένη κλίμακα, σε πρώτη φάση στην Αττική. Η Πολιτεία παρέχει έως 1.663 ευρώ ανά μήνα για την αμοιβή τους, πέραν των επιδομάτων και λοιπών παροχών που καταβάλλονται και ήδη, κατά τον Οικονόμου, «οι πρώτοι 176 συμπολίτες μας, που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr».

Αντίστοιχα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης, επέστρεψαν στις επισκέψεις τους σε καταστήματα των αλυσίδων σουπερμάρκετ για το καλάθι του νοικοκυριού. Όπως λένε, έχουν ξεκινήσει οι επαφές με παράγοντες της αγοράς με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στην πασχαλινή αγορά.

Μητσοτάκης καθ’ οδόν

Σε ό,τι αφορά τον κομματικό μηχανισμό, κι αυτός ανεβάζει ρυθμούς αν και με «χαμηλούς τόνους» με προγραμματισμένη για σήμερα μια συνάντηση εργασίας των μελών της Πολιτικής Επιτροπής υπό τον γραμματέα της παράταξης Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος βγάζει εκ νέου στον τραπέζι (προεκλογικές) προτεραιότητες.

Προσωπικά και ο Μητσοτάκης θα βρεθεί καθ’ οδόν, έστω σε μια «μετρημένη» περιοδεία του εντός Αττικής. Η πρώτη έξοδος του πρωθυπουργού από το Μαξίμου, μετά την τραγωδία, προγραμματίζεται για το Σάββατο (18 Μαρτίου) στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Πρόκειται για μια εκλογική περιφέρεια υψηλής σημασίας για τη ΝΔ, καθώς εκεί καταγράφει υψηλά ποσοστά.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα γίνει στο Μαρούσι, ενώ προδιαγράφεται ότι ο ίδιος θα παραμείνει σε πρώτο πλάνο καθώς παρά τα τραύματα στην εικόνα του, όπως τα μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις, κρατά προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα.