Σαν σήμερα 151 χρόνια πριν, το 1872, θα γινόταν ο πρώτος τελικός Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Πού; Φυσικά στην Αγγλία! Οι Γουόντερερς νικούν τους Ρόγιαλ Εντζινίαρς με 1-0 και κατακτούν το τρόπαιο.

Το παιχνίδι διεξήχθη μπροστά σε 2.000 θεατές με τους κανόνες να είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που ισχύουν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το historyofsoccer.

Διαφορετική -και αστεία θα μπορούσε να πει κάποιος σήμερα- ήταν και η εμφάνιση των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αγωνίζονταν με… κάλτσες σαν καλσόν, ενώ στις επίσημες φωτογραφίες της ομάδας οι παίχτες φορούσαν σκουφιά.

Ο εμπνευστής της ιδέας

Μετά από οκτώ χρόνια φιλικών αγώνων μεταξύ ομάδων από όλη την Αγγλία, ο βοηθός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ένωσης, Charles Alcock, είχε την ιδέα ενός τουρνουά νοκ-άουτ με μερικές από τις καλύτερες ομάδες (από άποψη φήμης) της χώρας.

Η ομάδα των Royal Engineers

Η ιδέα, του πήρε το πράσινο φως και συνέταξε έναν κατάλογο των συλλόγων που θα συμμετείχαν. Δώδεκα αποδέχθηκαν την προσφορά του να λάβουν μέρος.

Ο άνθρωπος του οποίου η ιδέα ήταν όλη αυτή, ο Charles Alcock, έτυχε να είναι ο αρχηγός της ομάδας Wanderers καθώς και ο γραμματέας του Surrey County Cricket Club και συνεπώς ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του αγώνα.

Στις «κερκίδες» 2.000 άνδρες με ψηλά βικτοριανά καπέλα

Στις 3.05 μ.μ., πάνω από 2.000 άνδρες με ψηλά βικτοριανά καπέλα και πίπες να καπνίζουν σε όλο το χώρο, είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν την έναρξη του αγώνα.

Το παιχνίδι ξεκινά.

Ο διαιτητής ήταν απλά ένας χρονομέτρης που κουνάει ένα μαντήλι και φυσάει μια σάλπιγγα όταν έπρεπε να πάρει μια απόφαση. Σε κάθε ημίχρονο υπήρχε ένας διαιτητής, που διοριζόταν από την αντίπαλη ομάδα στον οποίο οι παίκτες προσέφευγαν αν υπήρχε παράβαση. Αν δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν το «παρέπεμπαν». Οι ρίψεις ρίχνονται στον αγωνιστικό χώρο με το ένα χέρι.

Ήταν ένας διαφορετικός ποδοσφαιρικός κόσμος από αυτόν που βλέπουμε σήμερα.

Το κέρμα για τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας κέρδισε ο αρχηγός των Wanderers, ο οποίος αποφάσισε προς ποια κατεύθυνση θα κλωτσήσει. Με τη βοήθεια του ανέμου και του πανίσχυρου ήλιου στην πλάτη τους, οι Wanderers απέκτησαν από νωρίς πλεονέκτημα.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι οι ομάδες άλλαζαν άκρες μετά από κάθε γκολ και δεν υπήρχαν δίχτυα στα τέρματα.

Νικητές οι Wanderers με 1-0

Οι Wanderers με τις μαύρες, κίτρινες και ροζ ριγέ φανέλες τους, οι Royal Engineers με μπλε και κίτρινες ρίγες.

Μετά από μόλις δέκα λεπτά, ο Έντμουντ Κρέσγουελ των Royal Engineers πέφτει και φαίνεται να τραυματίζεται. Αρνούμενος τις πλύσεις και τα μυρωδικά άλατα κουτσαίνει στο υπόλοιπο παιχνίδι (υπέστη κάταγμα κλείδας), μειώνοντας την ομάδα του στρατού σε δέκα άνδρες.

Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο A. Chequer πετυχαίνει το πρώτο γκολ του αγώνα για τους Wanderers.

Η ομάδα των Wanderers πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Αγγλίας, αν και θα έπρεπε να περιμένει άλλον ένα μήνα για να παραλάβει το κύπελλο.

Την σεζόν 1888-89 το κύπελλο ουσιαστικά απέκτησε την μορφή που έχει σήμερα καθώς εισήχθησαν οι προκριματικές φάσεις. Το κύπελλο σταμάτησε για έξι χρόνια από το 1914 ως το 1920 λόγω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έβαλε και πάλι στοπ από το 1938 ως το 1946 και από τότε μέχρι και σήμερα διεξάγεται -ευτυχώς- ανελλιπώς.