Αργά τη Δευτέρα το βράδυ και όταν η κρίση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank ταρακουνούσε τις αγορές, οι ανήσυχοι πελάτες της SVB έλαβαν ένα απροσδόκητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αποστολέας ήταν ο ελληνικής καταγωγής νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τιμ Μαγιόπουλος, τον οποίο διόρισε στη θέση αυτή η υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων και αντιμετώπισης προβληματικών τραπεζών (FDIC), όταν η τελευταία ανέλαβε τις τύχες της SVB. Είναι το ίδιο πρόσωπο που ανέλαβε ηγετικά καθήκοντα στη Fannie Mae το 2012 για την ανασυγκρότησή της, ύστερα από το χτύπημα που δέχθηκε από την κρίση των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime) το 2008.

«Η Silicon Valley Bank είναι ανοιχτή και διεξάγει τις δραστηριότητές της ως συνήθως», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το παρουσίασε ο ιστότοπος TechCrunch. Ο Μαγιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής μόλις την ίδια ημέρα, είπε ότι οι νέες και υπάρχουσες καταθέσεις προστατεύονται από το FDIC στη νέα διάδοχο τράπεζα, που ονομάζεται Silicon Valley Bank NA.

Η FDIC μεταβίβασε τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην SVB «σε μια νεοσύστατη τράπεζα-γέφυρα που λειτουργεί πλήρως υπό την εποπτεία της FDIC», ανέφερε το μήνυμα. «Ολες οι τραπεζικές πληρωμές που εισήχθησαν στις 9 ή 10 Μαρτίου και δεν έχουν ήδη διεκπεραιωθεί από τότε έχουν ακυρωθεί. Εάν θέλετε να ολοκληρώσετε αυτές τις συναλλαγές, πρέπει να τις επαναλάβετε», σύμφωνα με το e-mail.

Ο γεννηθείς τον Μάρτιο του 1959, Τίμοθι Μαγιόπουλος, είναι ελληνικής καταγωγής, αμερικανός επιχειρηματίας και δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει διατελέσει γενικός σύμβουλος στην Bank of America και έχει εργαστεί επίσης στις Deutsche Bank και Credit Suisse.

Πατέρας του ήταν ο Χάρι, τεχνικός ηλεκτρονικών για αεροσκάφη και μέλος του εργατικού συνδικάτου United Auto Workers. Η μητέρα του, Ελεανόρ Ιντα, εργαζόταν στα πολυκαταστήματα Sears. Ο ίδιος έλαβε πτυχίο (ΒΑ) το 1980 από το Cornell University και τελείωσε το 1984 τη νομική σχολή στη Νέα Υόρκη (New York University School of Law). Είναι παντρεμένος με την Εϊμι Λέφκοφ και έχουν μαζί δύο παιδιά.

Η εμπειρία

Στα νέα του καθήκοντα ο ίδιος θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την εμπειρία του στα χρηματοπιστωτικά κατά την ύφεση του 2008 για να καθοδηγήσει τη νέα τράπεζα μέσα από την τρέχουσα κρίση.

Διετέλεσε ηγετικό στέλεχος στην εταιρεία χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων Fannie Mae τον Ιούνιο του 2012 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της ίδιας εταιρείας για περισσότερα από έξι χρόνια. Πιο πρόσφατα, ήταν πρόεδρος της Blend, εταιρείας η οποία ασχολείται με λογισμικό για τον κλάδο της λιανικής τραπεζικής.

Ο Μαγιόπουλος αναφέρθηκε στην προηγούμενη εμπειρία του, στο ίδιο e-mail, σημειώνοντας ότι είναι πολύ «περήφανος για τη δουλειά που κάναμε εκεί για να επαναφέρουμε την εταιρεία στην κερδοφορία και να σταθεροποιήσουμε το σύστημα χρηματοδότησης στέγασης σε μια περίοδο με προκλήσεις άνευ προηγουμένου».

Στην SVB διαδέχθηκε τον πρώην πια διευθύνοντα σύμβουλο Γκρεγκ Μπέκερ, για τον οποίο διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πούλησε μετοχές της εταιρείας αξίας 3,6 εκατ. δολ. βάσει σχεδίου συναλλαγών σε χρονικό διάστημα λιγότερων από δύο εβδομάδες πριν η τράπεζα ανακοινώσει εκτεταμένες ζημιές που την οδήγησαν σε διαχείριση.

Η κατάρρευση της SVB, της μεγαλύτερης τράπεζας που πτωχεύει από την οικονομική κρίση του 2008 και μετά, έχει πλήξει τις μετοχές και έχει προκαλέσει ανησυχίες για μετάδοση του σοκ σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια για να καλύψει μια ζημία 1,8 δισ. δολαρίων από την πώληση χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες εκροές καταθέσεων. Η ρυθμιστική Αρχή έχει μεταφέρει όλες τις καταθέσεις – τόσο ασφαλισμένες όσο και τις ανασφάλιστες – και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας σε νεοσύστατη τράπεζα-γέφυρα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»