Αποτέλεσμα σαμποτάζ από μία ομάδα φιλικά προσκείμενη στην Ουκρανία είναι, πιθανότατα, οι εκρήξεις που αχρήστευσαν πέρυσι το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times», αν και οι αξιωματούχοι «δεν διαθέτουν στοιχεία ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι στενοί του συνεργάτες είχαν εμπλοκή στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες λειτουργούσαν με βάση εντολές κυβερνητικών στελεχών της Ουκρανίας», ούτε όμως και «για λογαριασμό κάποιων μυστικών ή στρατού», δεν αποκλείουν το σενάριο στο παρελθόν να έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση για λογαριασμό κάποιας κυβέρνησης. Αλλωστε, όπως τονίζεται, τα εκρηκτικά θα ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν σε τέτοιο βάθος χωρίς να υπάρχουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Μεικτή ομάδα;

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, Ρώσοι ή Ουκρανοί ή μια μεικτή ομάδα από τις δύο εθνικότητες. Πάντως, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά κενά, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Ανάμεσά τους, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, και εκείνο της στενότερης διασύνδεσης των δραστών με το Κίεβο που, εφόσον αποδειχθεί, θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα. «Κάθε ένδειξη για ουκρανική ανάμειξη, είτε ευθεία είτε έμμεση, θα μπορούσε να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε Ουκρανία και Γερμανία, με αρνητικές επιπτώσεις για τις διαθέσεις στη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει αποδεχθεί τις υψηλές τιμές της ενέργειας προς χάριν της αλληλεγγύης», προειδοποιούν οι «New York Times». Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, πάντως, Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε χθες ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream, ούτε πληροφορίες για το τι συνέβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει αποδώσει ευθέως την ευθύνη για το σαμποτάζ στους αγωγούς στις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων χωρών της Δύσης. Η εκδοχή που προβάλλεται εδώ, ωστόσο, δημιουργεί υποψίες για ανάμειξη στην υπόθεση αυτή της ομάδας η οποία πρωταγωνίστησε την περασμένη εβδομάδα σε μια μυστική επιχείρηση σε ρωσικό έδαφος, στην περιοχή του Μπριάνσκ, ενώ φέρεται να σχεδίαζε και απόπειρα δολοφονίας του Κονσταντίν Μαλαφέεφ, ενός ολιγάρχη που ανήκει στους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αποκάλυψη, δε, ήρθε την ίδια ημέρα που η Λευκορωσία ανακοίνωσε τη σύλληψη 20 σαμποτέρ που είχαν στόχο ρωσικές αεροπορικές εγκαταστάσεις στο έδαφός της.