Την Πέμπτη στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θέμα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για τα θέματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Η επανεκκίνηση θα γίνει μόνον υπό όρους απόλυτης ασφάλειας»

Σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία μίλησε για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για τα μέτρα αποκατάστασης των ελληνικών σιδηροδρόμων, τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, σημείωσε πως «είναι σημαντικό να μπορέσει ο σιδηρόδρομος να ξεκινήσει εκ νέου και να μην περιμένουμε ολόκληρη την τεχνολογική αναβάθμιση».

Και τόνισε ότι «η επανεκκίνηση θα γίνει μόνον υπό όρους απόλυτης ασφάλειας».

«Θα αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφάλειας. Για το υπόλοιπο διάστημα θα λειτουργήσουμε με δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, αλλά αυτό θα σημάνει μείωση του μεταφορικού έργου», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων

Τις επόμενες ημέρες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων.

Επίσης, θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, καθώς οι παραιτήσεις έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού και θα γίνει η αντικατάσταση προσεχώς. «Θα προχωρήσουμε με τις νέες διοικήσεις σε ταχεία επανέναρξη των δρομολογίων», είπε ο υπουργός.

Τόνισε ακόμη  ότι «δεν υπήρξε καμία διακοπή της λειτουργίας του κέντρου τηλεδιοίκησης της Λάρισας. Άρα, το μοιραίο βράδυ ήταν αναγκαίο να έχει υπάρξει η αυτόματη χάραξη πορείας στον πάνω πίνακα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι υπήρχαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση.

«Άσχετα με το ανθρώπινο λάθος αν είχαμε ένα καθολικό σύστημα τηλεδιοίκησης το δυστύχημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.