Πρώτο τρεντ στο twitter ο Πολάκης για περισσότερες από 24 ώρες. Πολλές χιλιάδες tweet για τον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν την τουιτόσφαιρα σε πολύ ζωηρό πολιτικό τραπέζι με ουσιαστικές τοποθετήσεις και ερωτήματα για σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Από τις ξεχωριστές στιγμές που τα social media γίνονται «αρχαία αγορά» και αποδεικνύουν ότι οι πολίτες ενίοτε σκίζουν το περιτύλιγμα και ερευνούν τι κρύβεται από κάτω.

Εξαιρετικά πολλά μηνύματα υποστήριξης στον Παύλο Πολάκη (#με τον πολακη), με αρκετά να τον ηρωοποιούν (#με τον Πολάκη μέχρι τέλους) και να θεωρούν ότι με πιθανή απομάκρυνσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτονεί πολιτικά και υπογράφει την καταδίκη του.

Άλλοι δε [με ελλιπή προφανώς γνώση του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ -και αυτό είναι σφάλμα του κόμματος] θεωρώντας τον Πολάκη εγγύηση και αριστερόμετρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν να ερμηνεύσουν τη πιθανή διαγραφή του ως δείγμα πρόθεσης της αξιωματικής Αντιπολίτευσης για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Αρκετές όμως και οι πιο ψύχραιμες τοποθετήσεις με πιο βαθιά πολιτική σκέψη και διάθεση ουσιαστικής ανάλυσης, που θέτουν ερωτήματα για την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, εντοπίζοντας και κάποιες αντιφάσεις –αν και δεν είναι λίγοι όσοι συγχέουν την καταδίκη του τρόπου έκφρασης και της προσωπικής ερμηνείας μιας πολιτικής θέσης με την απόρριψη του περιεχομένου και της ουσίας της.

Ομολογουμένως η εξέλιξη αυτή, που πιθανότατα θα οδηγήσει στην απομάκρυνση Πολάκη από τα ψηφοδέλτια, είναι αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες ακόμη και όσοι διαφωνούν κάθετα με τις Πολάκιες μεθόδους, που όπως σπεύδουν να τονίσουν συχνά παραβιάζουν τις Αρχές που πρεσβεύει η Αριστερά εξού και τις έχουν στηλιτεύσει. Όπως αναγνωρίζουν επίσης –χωρίς να σημαίνει ότι το επικροτούν κιόλας- και το γεγονός ότι ο Πολάκης, δημοφιλής και προβεβλημένος όσο λίγοι, είναι σημαντικό κεφάλαιο με πολλούς ψηφοφόρους να ταυτίζονται μαζί του και να θεωρούν ότι εκφράζει τις σκέψεις τους και τις απαιτήσεις τους από ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα.

Η ζημιά είναι δεδομένη συμφωνούν όλοι και το μέγεθος θα εξαρτηθεί φυσικά από τις εξελίξεις στα κομματικά όργανα, αλλά και τη μετέπειτα διαχείριση του θέματος από τις δύο πλευρές. Δεν περνάει δε απαρατήρητο ότι όλο αυτό είναι βούτυρο στο προεκλογικό ψωμί της ΝΔ η οποία δοθείσης της ευκαιρίας ανεβάζει πολύ και το ζήτημα του «καταδικασμένου» – όπως τονίζει- Νίκου Παππά, για τον οποίο επίσης ζητεί την απομάκρυνσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν λείπουν όσοι δείχνουν ως υπεύθυνο για όλα αυτά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος έχει δείξει πολλάκις επιείκεια –ενίοτε και με απόλυτη κάλυψη («είναι αψύς σαν Σφακιανός» είχε πει) – στον Παύλο Πολάκη για πράξεις και συμπεριφορές ανοίκειες στην Αριστερά. Βεντετισμοί, προσωπικές ατζέντες εις βάρος της ανάδειξης του πολιτικού προγράμματος του κόμματος, αγοραίος λόγος, στοχοποίηση προσώπων και καυγάδες που τελικά αποπροσανατολίζουν από την ουσία είναι θέματα που πληγώνουν την Αριστερά.

Από την άλλη το «αυτος είναι ο Πολάκης» και γιατί ξαφνικά τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι οι μέθοδες του δεν ταιριάζουν στο κόμμα, λειτουργούν υπονομευτικά και παραβιάζουν τους κανόνες συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας είναι επίσης ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Από ότι φαίνεται οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα δεν τους κάλυψαν, ούτε η στάθμιση του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι πολιτικοί αντίπαλοι θα κάνουν φειγ βολάν την ανάρτηση Πολάκη καθώς και ότι οι πολιτικές συζητήσεις στα τραπέζια των καναλιών θα επικεντρώνονται σε αυτή, αποπροσανατολίζοντας και καθιστώντας πολύ δύσκολο έργο την ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε ικανή να τους πείσει ότι αυτό όφειλε να πράξει το κόμμα.

Μέγα κρίσιμο θέμα που απασχόλησε πολλά πληκτρολόγια είναι και η πρωτόγνωρη -και γι αυτό για κάποιους ύποπτη- ταχύτητα αντίδρασης της Δικαιοσύνης για την ανάρτηση Πολάκη με τη πλειοψηφία να μιλά για πρόκληση και για αναβίωση τακτικών αλήστου μνήμης εποχών.

Προβληματισμός για την εισαγγελική παρέμβαση

Η υπεράσπιση Πολάκη

Εξηγήσεις από τον Τσίπρα

Καιρός ήταν να φύγει ο Πολάκης

Φόβοι για συγκυβέρνηση με ΝΔ

Ζητείται εσωκομματική ειρήνη και ελπίδα

Χωρίς χιούμορ δεν γίνεται τίποτα