Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιώνει την πιο δύσκολη εκλογική δοκιμασία εδώ και 20 χρόνια καθώς η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη γειτονική χώρα έχει «τσακίσει» τη δημοτικότητά του και οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα για τον ίδιο με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα πρόκειται για το πολιτικό του τέλος.

Ήδη και πριν από τον φονικό σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ο Τούρκος πρόεδρος βίωνε μία πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να υστερεί και να χάνει από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πλέον με την οργή να ξεχειλίζει καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «μίζες» και «λάδωμα» από εργολάβους που είχαν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και κατασκεύασαν τα «χάρτινα» κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να χάνει κι άλλο στη δημοτικότητά του, ωστόσο οι ειδικοί στην Τουρκία έχουν διαφορετική άποψη για την έκβαση των εκλογών.

«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση»

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel με θέμα τις συνέπειες που επιφέρει στη δημοτικότητα του Ερντογάν ο σεισμός στην Τουρκία ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, θεωρεί ότι ακόμα και μετά τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Σεντζάρ εξηγεί πως «το πόσους ψηφοφόρους θα χάσει το κυβερνών AKP εξαρτάται από την επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής – είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης και […] είναι πιθανότερο να κερδίσει ψηφοφόρους η κυβέρνηση, παρά η αντιπολίτευση».

«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την Άγκυρα και έχουν τη δύναμη να αμβλύνουν τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα λάθος από τον πολιτικό ηγέτη που αγαπούν και στον οποίο είναι πιστοί και επιλέγουν να κατηγορήσουν άλλους, τους εργολάβους, τους δήμους, τους συμπολίτες τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χάσει ψήφους. Αλλά ακόμη και ένας σεισμός δεν μπορεί να οδηγήσει έναν υποστηρικτή του ΑΚΡ στο αντιπολιτευόμενο CHP», σημείωσε ο Σεντζάρ.

Ο Τούρκος δημοσκόπος θεωρεί επιπλέον πως «η αντιπολίτευση αντιδρά πολύ σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση […] Το κοινό που θα έπρεπε να προσεγγίσει η αντιπολίτευση, δεν είναι οι ψηφοφόροι του AKP, αλλά οι μη πολιτικοποιημένοι και οι αναποφάσιστοι, επομένως άνθρωποι που δεν προσελκύονται από μία σκληρή, εμπρηστική ρητορική».

Απίθανη η αναβολή των εκλογών

Τέλος, η αναβολή των εκλογών φαντάζει απίθανη κατά τον Τούρκο εκλογολόγο: «Η κυβέρνηση διεξάγει ήδη από τον Ιούλιο του 2022 μια πολύ εκτεταμένη προεκλογική εκστρατεία, την οποία χρηματοδοτεί με δάνεια από το εξωτερικό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η χρηματοδότηση για μία εκλογική αναμέτρηση που θα αναβληθεί για το φθινόπωρο ή ακόμη αργότερα. Εν ολίγοις, δεν αναμένεται ο Ερντογάν να αναβάλει τις εκλογές – πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να κερδίσει παρά τον σεισμό».