Το ανώτατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) επέβαλε πρόστιμα σε τρία τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία επέκριναν την κυβέρνηση Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την καταστροφή μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου.

Τα κανάλια Halk TV, Tele1 και Fox TV καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ τους επιβλήθηκε και διακοπή μετάδοσης προγράμματος για «τις πληροφορίες και τα σχόλια που μετέδωσαν για τον σεισμό» ανακοίνωσε ο Ιλχάν Ταστζί, ένα μέλος του RTUK που προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Τα δύο πρώτα κανάλια θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 5% του κύκλου εργασιών τους για τον Ιανουάριο, ενώ επί πέντε ημέρες τους απαγορεύεται να μεταδίδουν μία από τις καθημερινές εκπομπές τους. Το Halk TV και το Fox TV θα πληρώσουν επίσης πρόστιμο ίσο με το 3% του κύκλου εργασιών τους για τον Ιανουάριο.

Και τα τρία κανάλια τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Halk TV πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP.

«Σαν επιτροπή λογοκρισίας»

«Για άλλη μία φορά, το RTUK δεν μας ξαφνιάζει με τις κυρώσεις του. Εκείνοι που ανήλθαν στην εξουσία επικρίνοντας την καταστολή, τώρα τα απαγορεύουν όλα και περιμένουν να τους υπακούμε (…) Το Halk TV θα συνεχίσει να ενημερώνει και η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς ειδήσεις», δήλωσε ο Τζαφέρ Μαχίρογλου, επικεφαλής του Halk TV.

«Ενεργώντας σαν να ήταν επιτροπή λογοκρισίας, το RTUK δεν θα καταφέρει να κρύψει την αλήθεια επιβάλλοντας κυρώσεις στα κανάλια, που μεταδίδουν τα δεινά του πληθυσμού στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός. Το RTUK διαπράττει έγκλημα, αγνοώντας το δικαίωμα του πληθυσμού στην πληροφόρηση», αντέδρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας, Ναζμί Μπιλγκίν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν επικρίνεται δριμύτατα από την αντιπολίτευση και τα – λιγοστά – ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, επειδή καθυστέρησε να αντιδράσει κατά τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών Ρίχτερ.