Το ζήτημα της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αλλά και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας.

«Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» είναι η πρόταση για την πώληση και αναβάθμιση των F-16, όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα.

Ελληνοτουρκικά: Ο σεισμός ανοίγει νέο κεφάλαιο

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς, ενώ ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Τη στήριξη του Κογκρέσου αναμένει ο Τσαβούσογλου για τα F-16

«Η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν

Προτεραιότητα ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών, προτρέποντας παράλληλα να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στα «αγκάθια» που υπάρχουν με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, είπε «Να μην περιμένουμε μια ακόμη καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Μπλίνκεν: «Ζήτημα εθνικού συμφέροντος η πώληση των F-16»

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως είναι ζήτημα «εθνικού συμφέροντος και ασφαλείας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναβαθμίσει και να πουλήσει τα νέα F-16 στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Τουρκία μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ και εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη χώρα. Την ίδια ώρα, δήλωσε πως ΗΠΑ και Τουρκία «στέκονται δίπλα – δίπλα» στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας, ενώ εξήρε τη στήριξη της Άγκυρας στην Ουκρανία.

ΝΑΤΟ, Σουηδία, Φινλανδία

Ως προς τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τι περιμένει η Αγκυρα από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, με τις συνομιλίες με τις δύο χώρες να συνεχίζονται. Όπως ανέφερε, όλα τα μέρη του ΝΑΤΟ πρέπει να πείσουν τη Σουηδία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να καμφθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο που έχουν υπογράψει με την Τουρκία και επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα, κινούμενος στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τα θετικά βήματα που γίνονται για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα και Αρμενία.