Τι συμβαίνει, αλήθεια, όταν τα φώτα υποθέσεων που συγκλόνισαν σβήνουν; Οταν η επικαιρότητα αλλάξει τις σκαλέτες των τηλεοπτικών εκπομπών και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τι γίνονται οι τραγικοί πρωταγωνιστές και κυρίως τα θύματα ή οι «παράπλευρες απώλειες»; Ποια η καθημερινότητά τους; Επουλώνονται, άραγε, οι πληγές όταν φεύγουν – ή μεταφέρονται μακριά, σε περίπτωση που είναι ανήλικα – από τον τόπο που αποτέλεσε σκηνή του μαρτυρίου τους; Εχει, άραγε, κάποια δόση ρεαλισμού το κλισέ που θέλει τον χρόνο πανδαμάτορα;

Τα τελευταία χρόνια, ελάχιστες υποθέσεις έχουν σοκάρει και εξοργίσει όσο η άγρια δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021 ή ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός και η σεξουαλική εκμετάλλευση μιας 12χρονης μαθήτριας από τον επιχειρηματία Ηλία Μίχο. Για εβδομάδες, η μόλις ενός έτους Λυδία, που ο συζυγοκτόνος τοποθέτησε πάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας της ώστε η ληστεία μετά φόνου που σκηνοθέτησε να γίνει πιο ρεαλιστική, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και πλέον μιας δικαστικής κόντρας μεταξύ των οικογενειών θύτη και θύματος. Αντίστοιχα, η 12χρονη από τον Κολωνό, που ο 53χρονος – παρουσιαζόμενος ως ευεργέτης της πολύτεκνης μητέρας της – βίαζε και εξέδιδε, είδε το μαρτύριό της να γίνεται αντικείμενο «δημοσιογραφικών» αποκαλύψεων.

Αμφότερα τα κορίτσια βρίσκονται σήμερα πλάι σε ανθρώπους που έχουν υψώσει γύρω τους τείχος προστασίας, κρατώντας τα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα που επιμένουν να τους υπενθυμίζουν τα όσα βίωσαν.

Από τον Οκτώβριο δεν έχει μπει σε σχολική τάξη

Στις 3 Φεβρουαρίου, η 12χρονη από τον Κολωνό, που για μήνες βίωνε την κόλαση στα χέρια του 53χρονου Ηλία Μίχου, έδωσε την πέμπτη της κατάθεση. Το κορίτσι αναγνώρισε πέντε ακόμα άτομα ως βιαστές της. Πρόκειται για δύο Πακιστανούς, ηλικίας 50 και 23 ετών, και τρεις Ελληνες 64, 49 και 44 ετών, στους οποίους την εξέδιδε ο επίσης βιαστής της Μίχος. Ανάμεσά τους και ένας δερματολόγος, το ιατρείο του οποίου βρίσκεται δίπλα στο σπίτι της ανήλικης.

«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα» λέει πρώην πελάτισσα του δερματολόγου. Το βράδυ της σύλληψής του, έξω από το γραφείο του άγνωστοι έγραψαν με σπρέι τις λέξεις «βιαστής» και «παιδόφιλος». Ο ίδιος είναι πατέρας πέντε παιδιών. Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ο γιατρός συναντούσε το κορίτσι στο ιατρείο του στον Κολωνό και το βίαζε, έναντι 50 ευρώ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, φαίνεται όμως ότι τον «δένουν» τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων και κυρίως τα μηνύματα τα οποία φέρεται να έχει ανταλλάξει με το θύμα του.

Αμέσως μετά την κατάθεσή της, η 12χρονη μπήκε και πάλι στο υπηρεσιακό όχημα της Ασφάλειας και μεταφέρθηκε στο σπίτι της θείας της όπου φιλοξενείται μαζί με έναν εκ των αδελφών της, χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που αποκαλύφθηκε η αποτρόπαιη  υπόθεση. Στο διάστημα αυτό το κορίτσι έχει μετακομίσει από το ίδρυμα όπου φιλοξενούνταν στο σπίτι της θείας της, αφού τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα της έχουν χάσει τη γονική μέριμνα. Το τελευταίο διάστημα συνάντησε τα αδέλφια της για πέντε μόνο λεπτά στη μέση του δρόμου, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες δεν πηγαίνει στο σχολείο, δεν κοινωνικοποιείται, δεν έρχεται σε επαφή με παιδιά της ηλικίας της. Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» άτομα από το περιβάλλον της, η δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση έχει στιγματίσει τη μαθήτρια και δεν μπορεί – ακόμη – να μπει σε τάξη, ειδικά σε μια κλειστή κοινωνία όπως το μέρος όπου φιλοξενείται.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος για το ποιοι μαθητές δικαιούνται κατ’ οίκον εκπαίδευση, λέει, από την πλευρά της, η δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου: «Μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονικής παραμέλησης, εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας ανήκουν στα άτομα με εκπαιδευτικές ειδικές ανάγκες (Νόμος 3699 / 2008, Αρθρο 3, παράγραφος 2)».

Το υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα για κατ’ ιδίαν διδασκαλία – και όχι για κατ’ οίκον διδασκαλία – που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει τα βιβλία στο σπίτι ώστε να μελετά μόνη της. Κάτι όμως που, όπως τονίζει η δικηγόρος, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η δεύτερη δυνατότητα που παρείχε το υπουργείο είναι να παρακολουθεί τρεις φορές την εβδομάδα μαθήματα στο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τη θεία της που έχει αναλάβει την κηδεμονία.

Οπως λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, το υπουργείο Παιδείας πήρε «κατ’ εξαίρεση» την απόφαση να δώσει στη 12χρονη την δυνατότητα κατ’ οίκον εκπαίδευσης, προκηρύσσοντας δύο θέσεις εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα ενός φυσικού ή μαθηματικού και ενός φιλολόγου, οι οποίοι θα τη διδάσκουν στο σπίτι που διαμένει. «Οι θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί βάσει των εκπαιδευτικών κενών που έχουν δηλώσει οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές έχουν δηλώσει ήδη διαθεσιμότητα, οπότε το θέμα αναμένεται να λυθεί άμεσα» σημειώνει ο γενικός γραμματέας, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν προσμετρώνται οι μέχρι τώρα απουσίες της 12χρονης.

«Η έλλειψη καθηγητών τέσσερις μήνες μετά είναι παραδοχή της αδυναμίας και της αποτυχίας της Πολιτείας» υποστηρίζει η δικηγόρος Ασπασία Ταραχοπούλου, η οποία αναμένει μια δεσμευτική απάντηση από το υπουργείο για τον ακριβή χρόνο έναρξης των μαθημάτων, τέσσερις μήνες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς. «Εχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη της 12χρονης αλλά και για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς της» απαντά ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης. Οπως διευκρινίζει, καθώς δεν προβλέπεται κονδύλι στήριξης από το υπουργείο, με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων η οικογένεια που τη φιλοξενεί στηρίζεται και μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Την ημέρα κατάθεσης της 12χρονης, στις 3 Φεβρουαρίου, όταν και μεταφέρθηκε πίσω στην Αθήνα, η εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα της δικηγόρου για συνάντησή της με τη μητέρα της, παρουσία αστυνομικών και ψυχολόγου. Μαζί της ήταν ο αδελφός της και η θεία της. Η δικηγόρος περιγράφει μια έντονα φορτισμένη συνάντηση. Οπως περιγράφει χαρακτηριστικά, «η μικρή όλους αυτούς τους μήνες οδύρεται ότι η μητέρα της δεν γνώριζε το παραμικρό». Μάλιστα, συνεχίζει, η φόρτιση ήταν τέτοια που λύγισε ακόμα και η ψυχολόγος, ξεσπώντας σε κλάματα.

«Παρουσία της γιαγιάς, η οποία προσέχει τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά, η 12χρονη συνάντησε για λίγα λεπτά στον δρόμο, κάτω από το σπίτι, τον πατέρα και τα αδέλφια της. Ηταν η δεύτερη δύσκολη στιγμή για το κορίτσι» καταλήγει η δικηγόρος.

«Θα μεγαλώσει στις Φιλιππίνες για το καλό της»

«Η μικρή Λυδία είναι και θα παραμείνει στις Φιλιππίνες για το καλό της» λέει ο συνήγορος της οικογένειας της αδικοχαμένης Καρολάιν Κράουτς, Θανάσης Χαρμάνης. Αυτό, όπως υποστηρίζει, συμβούλεψαν την οικογένεια οι ειδικοί. «Το παιδί δεν μπορεί να μεγαλώνει στη Αλόννησο με τη γιαγιά. Είναι προτιμότερο να μεγαλώνει στη Μανίλα, μακριά από όλα όσα έγιναν, με τη θεία, μια γυναίκα νεότερη σε ηλικία. Είναι προτιμότερο να μεγαλώσει σε ένα υγιές περιβάλλον μαζί με τα ξαδέρφια της» συμπληρώνει.

Η οικογένεια του θύματος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του αιτήματός τους να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας της οικογένειας του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με την κόρη του – και πλέον να γίνεται αποκλειστικά μέσω Skype. Μέχρι τώρα, η απόφαση του δικαστηρίου προέβλεπε ότι οι γονείς του πιλότου μπορούν να βλέπουν την εγγονή τους τις τελευταίες πέντε ημέρες κάθε μήνα, για τέσσερις ώρες.

Η οικογένεια του καθ’ ομολογία του δράστη κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για την καταπάτηση του τρόπου επικοινωνίας με τη μικρή Λυδία και μάλιστα ζητεί τη μέριμνα του παιδιού. Η οικογένεια της Καρολάιν, από την πλευρά της, ωστόσο, δεν επιθυμεί η εγγονή τους να έχει οποιαδήποτε σχέση με τους γονείς του δολοφόνου της κόρης τους, με τον πατέρα της να δηλώνει κατά καιρούς: «Είμαι αποφασισμένος να μη δει ποτέ ξανά τη Λυδία». Το δικαστήριο είναι αυτό που θα κληθεί να κρίνει αν το ιδανικότερο περιβάλλον για τη Λυδία είναι αυτό όπου μεγάλωσε η άτυχη μητέρα της ή αν είναι προς το συμφέρον του παιδιού να διαπαιδαγωγηθεί στις Φιλιππίνες, με τα ξαδέρφια και τη θεία της, μακριά από όσους και όσα θυμίζουν το αποτρόπαιο έγκλημα. Ατομα από το περιβάλλον της οικογένειας της Καρολάιν μεταφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι οι συγγενείς της στο νησί βλέπουν συχνά το παιδί μέσω Skype και ανταλλάσσουν φωτογραφίες με την αδερφή της μητέρας της Ντόνα. «Φαίνεται να είναι πολύ χαρούμενη» λένε χαρακτηριστικά.

Η Σούζαν και ο Ντέιβιντ Κράουτς δεν έχουν ξεπεράσει τον φρικιαστικό τρόπο με τον οποίο έφυγε από τη ζωή η κόρη τους, μπροστά στα μάτια της εγγονής τους. Δεν μπορούν, όμως, και να ξεχάσουν το θέατρο που έπαιζε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για 37 ολόκληρες μέρες, μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του. Οι γονείς της Καρολάιν, άλλωστε, σκέφτονται σοβαρά ακόμα και το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της μικρής Λυδίας, προκειμένου να την προστατέψουν μελλοντικά. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος τους, επίσημα – τουλάχιστον προς το παρόν – το ζήτημα δεν έχει τεθεί επισήμως.

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ξεκινά από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Η πρωτόδικη ποινή για τον δολοφόνο της μητέρας της μικρής Λυδίας είναι ισόβια, συν 10 χρόνια για το απαγχονισμό της Ρόξι, του σκύλου της οικογένειας.